‘Utrecht moet ook comedystad worden’

De Engelse Belg Nigel Williams treedt op in Utrecht

Comedytoppers uit binnen- en buitenland komen 19 en 20 april naar Utrecht voor een internationaal comedyfestival. Organisator Jeroen Pater wil Utrecht meer op de kaart zetten als comedystad. DUB geeft kaarten weg.

Twee jaar geleden was Utrecht bijna dood als het gaat om comedy. Jeroen Pater wilde daar verandering in brengen en startte een maandelijkse comedyavond om ook het Utrechtse publiek te interesseren voor humor. ““Het is toch te gek dat je in de vierde stad van het land voor comedy naar Amsterdam zou moeten,” zegt Pater die naast organisator ook zelf stand-up comedian is.

Nu neemt hij een volgende stap en organiseert hij een internationaal comedyfestival met twee dagen op vier locaties optredens van meer dan 50 comedians uit 7 landen. Pater: “Het idee is dat je met een dagkaart van de ene locatie naar de andere kunt gaan.”

Comedy laat zich moeilijk omschrijven. Pater: “Het gaat om mensen die het publiek met humor weten te raken. Dat kan met anekdotes, acts, maar ook met liedjes. Er is niet één manier.” In Nederland wordt vaak een onderscheid gemaakt tussen cabaret en comedy. “Dat is echt een onzinnig onderscheid”, zegt Pater. “Dat wordt ook alleen in Nederland gemaakt. Cabaret is eigenlijk hetzelfde als comedy. Als het maar humor heeft.”

Comedy is wel iets wat studenten zal aanspreken, denkt Pater. "Comedy vraagt iets van het publiek. Als je geen zelfreflectie hebt, kun je niet lachen om de comedians.”

Er is volgens Pater wel een verschil tussen comedy uit Nederland en uit andere landen. “In Nederland houden we meer van de verhalende humor. In Amerika zie je meer de snelle grap, het korte set up and punch.”

De comedians die tijdens het festival optreden, komen uit verschillende landen. Zo verwacht Pater veel van de uit Engeland afkomstige Belg Nigel Williams, de Zweed Isak Jansson die vol energie over het podium stuitert, de Nieuw-Zeelandse visuele artiest Bob MacLaren en de absurdistische Berlijnse Amerikaan Drew Portnoy. Bekende Nederlandse namen zijn Jan Jaap van der Wal, Wilko Terwijn, Arie Koomen en Martijn Koning.

Het Utrecht International Comedy Festival is op 19 en 20 april te vinden op verschillende locaties in Utrecht. Kaarten zijn te bestellen via deze site. DUB geeft 4 x 2 kaarten weg.  

Advertentie