Achttien Europese beurzen voor Nederland

In totaal reikte de Europese onderzoeksraad ERC 445 miljoen euro uit aan excellente wetenschappers in zeventien verschillende landen. De advanced grants kunnen oplopen tot 2,5 miljoen euro per beurs, en in uitzonderlijke gevallen wordt er zelfs 3,5 miljoen toegekend.

Groot-Brittannië krijgt met 45 beurzen het grootste deel van de koek, maar Nederland staat op de vijfde plaats. Niet gek voor een van de kleinste landen in de Europese Unie.

Dankzij de zogeheten advanced grants kunnen wetenschappers hier onderzoek doen naar allerlei verschillende onderwerpen: van slapeloosheid tot verkeersstromen en van terrorisme tot de hofcultuur in de Middeleeuwen.

Onder de Utrechtse wetenschappers is Hans Clevers de meest bekende. Hij is net teruggetreden als voorzitter van de KNAW, maar is altijd bezsig gebleven met zijn baanbrekend kankeronderzoek.

Frank Holstege is als hoogleraar Genomics verbonden aan het Universitair Medisch Centrum in Utrecht. Hij krijgt de prijs voor zijn onderzoek naar de dynamiek van de genregulatie bij de mens.

Het meest opvallend is de toekenning van de grant aan de muzikoloog Karl Kuegle. Hij doet onderzoek naar de laatmiddeleeuwse hofcultuur. 

Europa heeft ook in deze ronde weer veel mensen moeten teleurstellen: er kwamen maar liefst 2.287 aanvragen binnen. Het meeste geld ging naar mannen: die kregen 171 van de 190 uitgereikte beurzen. In Nederland sleepte slechts één vrouw een beurs in de wacht.

Voor het eerst werden de advanced grants uitgereikt onder de paraplu van het nieuwe programma Horizon 2020 van de Europese Unie. Ze zijn bestemd voor de meest ervaren wetenschappers, die er baanbrekend onderzoek mee kunnen verrichten. 

Advertentie