Ben jij gelukkig?

Body: 

Geluk, wat is dat? Is er een recept, of ligt het geheim van geluk in het ruiken van andermans zweet? Veel mensen kwamen maandagavond naar het Science Café om het antwoord te horen.

Geluk, wat is dat? Is er een recept, of ligt het geheim van geluk in het ruiken van andermans zweet? Veel mensen kwamen maandagavond naar het Science Café om het antwoord te horen.

TivoliVredenburg zit stampvol. Alle stoelen zijn bezet en ook de trap is nagenoeg vol. Enkele gelukkigen weten zich nog ergens tussen te proppen. Iedereen lijkt het antwoord te willen weten op de vraag: hoe word je gelukkig?

Dit is het thema van het Science Cafe dat Studium Generale deze maandag 19 september voor de eerste keer dit najaar organiseert. Te gast zijn gedragsbioloog Claudia Vinke, historicus Jan Luiten van Zanden, filosoof Naomi van Steenbergen en sociaal psycholoog Jasper de Groot. Zij praten over geluk en de meetbaarheid ervan.

Na een introductie door presentator Mustafa Marghadi, komen de vier wetenschappers na elkaar aan het woord en vertellen over hun onderzoek naar geluk.

Zoals psycholoog Jasper de Groot. Hij kwam met zijn onderzoek namelijk tot de opmerkelijke ontdekking dat we automatisch gaan glimlachen als we het zweet ruiken van blije mensen.

In zijn experiment werd het zweet van negen mannen opgevangen nadat zij de ene keer zielige en de andere keer grappige scènes uit de film The Intouchables hadden bekeken. De zweetcompressen werden voorgelegd aan 35 jonge vrouwen die hier aan moesten ruiken. Met behulp van elektroden werd de gezichtsspieractiviteit van de vrouwen gemeten. Wat bleek? Als de vrouwen ‘gelukszweet’ roken verscheen er vaker een glimlach op het gezicht dan wanneer zij ‘angstzweet’ roken.

Geluk is dus deels te ruiken. De uitkomst van zijn onderzoek is het hoogtepunt van de avond.

De rest van de avond brengt helaas weinig diepgang of spannende ontdekkingen. Geluk is moeilijk te meten, geld maakt nog steeds niet gelukkig en een kwispelende hond is niet per se een blije hond. De avond wordt dan ook afgesloten met een voordehand liggende conclusie: geluk is een complex recept, beïnvloedbaar door veel verschillende ingrediënten. Geluk is voor iedereen iets anders en wat de een gelukkig maakt, doet de ander vrijwel niets.

“Ik weet niet of ik nu gelukkig word door het ruiken van andermans zweet, maar geur speelt bij mij zeker een rol”, zegt bezoeker Emiel (29). “De geur als het geregend heeft na een warme dag, daar word ik wel gelukkig van.”

Henriette (22) is naar de avond gekomen uit nieuwsgierigheid. Zij wordt gelukkig van haar hondje Ziggy. “Als ik een slechte dag heb, ga ik naar buiten om te wandelen met mijn hondje of ga ik naar mijn paard.” Voor Emiel is muziek een uitlaatklep: “dan draai ik vooral liedjes met veel emotie, als afleiding.” Beide zijn het met elkaar eens dat ‘geluk’ een lastige term is. “Ik voel mij sneller tevreden of blij dan echt gelukkig”, zegt Henriette.

In oktober en november organiseert Studium Generale nog meer wetenschapsavonden. Het thema op 17 oktober is muziek en op 21 november wordt er over adrenalinekicks gesproken.

Facebook Twitter Whatsapp Mail