Het pand aan de Wittevrouwensingel waar de twee huurders wonen. Foto: Google Streetview.

Beruchte huisbaas en huurders opnieuw in de clinch

Body: 

Huisbaas Marcel van H. en twee van zijn huurders staan wederom tegenover elkaar in de rechtbank. De huisbaas liet beslag leggen op de rekening van zijn twee huurders, omdat die de huur niet zouden hebben betaald.

Huisbaas Marcel van H. en twee van zijn huurders staan wederom tegenover elkaar in de rechtbank. De huisbaas liet beslag leggen op de rekening van zijn twee huurders, omdat die de huur niet zouden hebben betaald.

Volgens de advocaat van de twee huurders, Mark Appel, is bij het aangaan van het huurcontract overeengekomen dat er maandelijks huur zou worden betaald voor de woningen aan de Wittevrouwensingel. “Dat deden mijn cliënten dan ook, al anderhalf jaar”, zegt Appel. “In het contract staat alleen ergens in een kleine notitie dat de huur per drie maanden vooruit betaald moet worden.”

Toen er in april opnieuw niet drie maanden vooruit werd betaald, maar voor een maand, liet Van H. beslag leggen op de rekening van de huurders. Daarop spanden de twee huurders een kort geding aan om de beslaglegging op te laten heffen. Het kort geding van de ene huurder daarover diende afgelopen maandag, de zaak van de andere bewoner komt aanstaande vrijdag aan bod. Later deze maand volgt een uitspraak van de rechter.

Van H. en de twee huurders liggen al langer in de clinch. Vorig jaar dwongen de huurders een huurverlaging af via de huurcommissie. Zij eisten vervolgens met succes terugbetaling van de te veel betaalde huur tot dan toe. Van H. zou de twee hebben bedreigd en spullen in huis hebben vernield om hen af te laten zien van de procedure bij de huurcommissie. Daarover loopt sinds februari een strafzaak tussen het Openbaar Ministerie en Van H.

Van H. zou met de huurvordering alleen uit wraak handelen, vermoedt advocaat Appel, die de huurders verdedigd. “Het is slechts tegen mijn cliënten gericht, want zijn andere huurders laat hij ongemoeid. Het lijkt een soort pesterijtje te zijn. Er werd altijd netjes huur betaald, maar nu maakt hij hier opeens een probleem van.”

De advocaat van Van H., Sietse Eernstman, is het daar niet mee eens: “In het verleden hebben de huurders vaker te laat of te weinig betaald, dat was nu weer het geval.” Eernstman meent dat de beslaglegging op de rekening van de huurders terecht is. “De huur is niet betaald conform de huurovereenkomst. Daarin staat driemaandelijks in plaats van maandelijks.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail