Bouwplannen Triton en Orca van tafel

Body: 

Het verhuisplan van Triton, Orca en Viking is definitief van de baan. De roeiverenigingen hebben nog geen idee hoe ze het ruimtegebrek in het gebouw en op het water moeten oplossen.

Het verhuisplan van Triton, Orca en Viking is definitief van de baan. De roeiverenigingen hebben nog geen idee hoe ze het ruimtegebrek in het gebouw en op het water moeten oplossen.

De twee studentenroeiverenigingen Orca en Triton en burgervereniging Viking vormen samen de Driewerf en kampen al jaren met ruimtetekort op het water en in het gebouw. Afgelopen jaar leek er eindelijk een oplossing te zijn. Op het braakliggende terrein achter kringloopcentrum De Arm, op steenworp afstand van de Driewerf, zou een nieuw gebouw komen voor de roeiverenigingen. Dorien de Bruin van Orca: “Het plan is uiteindelijk stuk gelopen omdat we geen partij konden vinden die op het huidige terrein wil bouwen. We gaan nu kijken wat de opties zijn, maar Orca en Triton blijven voorlopig op de Driewerf.”

Viking is aan het bekijken of ze nog wel kunnen verhuizen naar het braakliggende terrein verderop aan het Merwedekanaal. Dit zou gedeeltelijk een oplossing zijn, denkt De Bruin (Orca): “Als Viking weggaat kunnen we een nieuwe constructie bedenken. Er komt dan in ieder geval meer ruimte in het gebouw, maar op het water blijft het even druk." 

Naast het feit dat het huidige gebouw sterk verouderd is, is het erg duur voor de verenigingen. Als Viking weggaat, hebben Orca en Triton anderhalf keer zoveel ruimte. Maar kunnen Orca en Triton die extra huur wel betalen? Van Zinnicq Bergmann (Triton): “Als we echt gaan verbouwen zorgen we ook dat alles geïsoleerd wordt, er een nieuw dak komt, enzovoort. We krijgen dan inderdaad op hoge kosten, dus dit is alleen haalbaar als we daarna ook echt kunnen groeien.”

Volgens de verenigingen moet er in ieder geval iets veranderen. Van Zinnicq Bergmann (Triton): “Zowel Orca als Triton heeft een record aantal aanmeldingen dit jaar, maar geen enkele mogelijkheid om te groeien. Misschien hebben we wel toproeiers laten gaan omdat we ze niet konden aannemen.”

Het fuseren van Orca en Triton is voor beide verenigingen geen oplossing. “We hebben het er wel over gehad, maar dat was meer voor de grap. Samen staan we misschien wel sterker, maar we zijn heel verschillende verenigingen met andere visies. Bovendien is het leuk dat er nu twee verenigingen voor allerlei mensen zijn” aldus van Zinnicq Bergmann (Triton).Ook De Bruin (Orca) vindt een fusie geen goed plan. “We hebben een ander beleid, mensen staan anders in de vereniging. Als we samengaan zou het een heel andere constructie moeten worden met ineens dubbel zoveel leden. We zien het echt niet gebeuren.”

Voorlopig heeft De Driewerf nog een probleem met te veel roeiers op het water en woonboten die in de weg liggen. Ook het plan om een roeibaan in polder Rijnenburg te bouwen is uitgesteld, omdat de projectontwikkelaar het niet haalbaar acht. De Bruin (Orca): “Natuurlijk is het jammer dat dit niet doorgaat, maar we moeten het ermee doen. We investeren nu vooral in het kanaal zelf, dit moet zo optimaal mogelijk blijven.”

Facebook Twitter Whatsapp Mail