Britse studentenvakbond krijgt voordeel van de twijfel

De studentenvakbond van Oxford University blijft lid van de National Union of Students (NUS). Bonden van drie andere universiteiten scheiden zich af na de benoeming van de nieuwe antizionistische voorzitter.

De nationale studentenvakbond NUS dreigde in april uiteen te vallen na de benoeming van Malia Bouattia tot voorzitter. Zij werd van antisemitisme beschuldigd toen zij haar eigen universiteit een ‘zionistische voorpost’ noemde.  

De lidbonden van de NUS besloten daarom tot een referendum onder hun studenten over de vraag of ze aangesloten wilden blijven. Eerder stemde een nipte meerderheid van de studenten (51,5 procent) op Cambridge vóór het lidmaatschap. Oxford sluit zich hierbij aan met 57 procent van de stemmen.

De studenten van de universiteiten van Warwick, Exeter, Surrey en Essex stemden ook voor, terwijl de studenten van Lincoln, Hull en Newcastle zich willen afscheiden. Dat zou een financiële tegenvaller zijn, omdat de vakbond dan veel contributie misloopt.

De National Union of Students is sterk gepolitiseerd en Bouattia’s aantreden zette de verhoudingen verder op scherp. Steeds meer lidbonden vroegen zich af of de NUS nog wel het gedachtegoed van de meerderheid van de studenten vertegenwoordigt.  

De uitkomst van het referendum heeft de vakbond in ieder geval flink opgeschud. “We zijn een nieuw democratisch systeem aan het ontwikkelen”, zegt vicevoorzitter Richard Brooks. “Daarnaast kennen we de zorgen over antisemitisme binnen de vakbond. We nemen die uiterst serieus en zullen, indien nodig, tot actie overgaan.” 

Advertentie