Bussemaker: Artsen kunnen geleend studiegeld best terugbetalen

Minister Bussemaker is niet bereid om geneeskundestudenten tegemoet te komen nu ze onder het leenstelsel vallen. Ze zouden later genoeg verdienen om hun hogere studielening terug te betalen.

Actievoerende geneeskundestudenten boden de Tweede Kamer maandag een petitie aan met 22.000 handtekeningen. Ze vinden dat ze onevenredig hard worden getroffen door het nieuwe leenstelsel. Doordat ze in de driejarige masterfase 55 uur per week aan hun coschappen kwijt zijn, hebben ze geen tijd voor bijbaantjes en dreigt hun studielening torenhoog te worden. Voor het lopen van coschappen krijgen ze geen vergoeding. Ze vragen minister Bussemaker om een tegemoetkoming van ongeveer 280 euro per maand voor masterstudenten geneeskunde om zo de toegankelijkheid en de studeerbaarheid van de studie Geneeskunde te behouden.

Minister Bussemaker gaat niet mee in deze argumenten. Ze erkent dat de coschappers een vol studieprogramma hebben met weinig ruimte voor een bijbaan, maar stelt dat studenten door de invoering van het studievoorschot beter onderwijs krijgen. De dure geneeskundeopleiding wordt nog altijd voor het grootste deel bekostigd door de overheid en wie aansluitend een opleiding tot huisarts of specialist volgt krijgt een salaris. 

Over de arbeidsmarktkansen van artsen maakt Bussemaker zich geen zorgen. “De extra kosten die deze studenten in hun opleiding investeren, verdienen zij later (ruimschoots) terug.” En mocht dat onverhoopt niet het geval zijn, wordt de studieschuld uiteindelijk kwijtgescholden, net als bij alle andere studenten. 

Advertentie