Conflict bij Europese Onderzoeksraad, voorzitter vertrekt

Foto Pixabay

Volgens de Italiaanse topwetenschapper Ferrari steunde de wetenschappelijke raad zijn oproep niet om een speciaal onderzoeksprogramma naar het coronavirus te financieren.

Aan de Financial Times schreef hij dinsdag dat de wetenschappelijke bestrijding van het virus te weinig gecoördineerd is in Europa. “In my idealistic fantasies, I thought that at times like these, the very best should pick up their best weapons, and go to the frontier, to the front-lines, to defeat this formidable enemy.”

Op eigen houtje
In een persverklaring halen de 19 raadsleden van de ERC die Europese onderzoeksbeurzen verstrekt, een dag later flink uit naar Ferrari. Hij zou te veel op eigen houtje opereren en de rol van de ERC niet goed begrijpen. De ERC moet geen nieuwe onderzoeksprogramma’s ontwikkelen, vinden ze. In principe mogen wetenschappers zelf beslissen wat ze willen onderzoeken. Dat levert volgens de raadsleden het beste resultaat op.

Ze schrijven verder dat de ERC inmiddels ruim vijftig corona-gerelateerde onderzoeksprojecten ter waarde van in totaal 100 miljoen euro heeft gefinancierd. Onlangs is afgesproken dat onderzoekers hun project tussentijds mogen aanpassen als dat in hun ogen bijdraagt aan de strijd tegen de pandemie.

Verstek
Het conflict is niet alleen inhoudelijk. Ferrari zou het ook te druk hebben gehad met nevenactiviteiten, zodat hij verstek liet gaan op belangrijke bijeenkomsten. Hij zou de missie van de ERC onvoldoende hebben verdedigd.

De ERC werd in 2007 opgericht en is de Europese evenknie van de Nederlandse onderzoeksfinancier NWO, waar wetenschappers aanspraak kunnen maken op een Veni-, Vidi- en Vici-subsidie. Bij de ERC heten die beurzen starting grants, consolidator grants en advanced grants. Nederland sleept er verhoudingsgewijs de meeste van binnen.

Advertentie