Is daten via apps het nieuwe flirten in de kroeg?

Twee jaar geleden beleefde Tinder zijn hoogtijdagen en toen de nieuwigheid er begin dit jaar wel weer af was, kreeg het zelfs een hippe opvolger: Happn. Datingapps zijn immens populair onder studenten en het gebruik ervan is geen taboe meer.

De datingapps Tinder en Happn hebben achtereenvolgend de Nederlandse markt weten te veroveren. Het idee is simpel: bij Tinder krijg je verschillende profielen van mede-gebruikers voorgeschoteld die je vervolgens beoordeelt met een swipe naar rechts (een hartje) of een swipe naar links (een kruis). Wanneer beide partijen voor het hartje hebben gekozen, kan er met elkaar gechat worden.

Happn werkt ongeveer hetzelfde, behalve dat je hier alleen een melding krijgt van gebruikers die binnen een straal van 250 meter van je vandaan zijn geweest. Zo kan je bijvoorbeeld iemand tegen komen op Happn die bij in je college zit. Ook werkt Happn met een tijdlijn, waardoor je niet gelijk hoeft te beslissen of je iemand leuk vindt. De lange lijst met mensen die je pad zijn gekruist, maakt het wel wat onoverzichtelijker.

De cijfers liegen er niet om: in Nederland hebben ongeveer anderhalf miljoen mensen de applicatie Tinder gedowndload. Over Nederlandse gebruikers van Happn zijn geen cijfers bekend. Ook onder Utrechtse studenten zijn datingapps een grote hit. Studenten van verschillende studieverenigen geven bijna allemaal aan een datingapp te gebruiken of er ooit één te hebben gedownload.

Waarom installeer je een datingapp?
Ook het percentage van de studenten die ooit een date hebben gehad via een van deze apps is verrassend hoog. Dat is opmerkelijk, want ‘Ik heb het voor de grap geïnstalleerd’, of ‘ik doe het uit nieuwsgierigheid’ zijn de meest gehoorde redenen van studenten waarom ze een datingapp hebben geïnstalleerd.

Hoewel iedereen openhartig over zijn of haar ervaringen met datingapps wil praten, lijkt het gebruik maken van Tinder of Happn voor serieuze doeleinden dus nog een beetje taboe. Tegelijkertijd kennen de studenten veel anekdotes over vrienden en vriendinnen die via Tinder een relatie hebben gekregen. Het is dus moeilijk te geloven dat studenten echt zo onverschillig gebruik maken van datingapps en het is aannemelijk dat ze het stiekem toch best serieus nemen.

Marthe, 20:
“Ik denk dat veel jongeren datingapps inderdaad voor de grap installeren, maar uiteindelijk toch de smaak te pakken krijgen en een keer met iemand afspreken. Zelf begon ik ook met Tinder voor de grap, maar het leek me ook altijd wel leuk als het iets serieus op zou leveren.”
Juliëtte, 18:
“Ik heb Tinder uit nieuwsgierigheid geprobeerd en raakte op den duur aan de praat met een meisje waar het wel heel goed mee klikte. We hebben afgesproken en vier maanden een relatie gehad.”
Esmee, 23:
“Ik denk niet dat je dit soort apps installeert als je echt helemaal niet op zoekt bent. Maar aan de andere kant zou ik me schamen als ik mensen moest vertellen dat ik mijn relatie via Tinder heb leren kennen. Ik heb de app niet alleen maar uit nieuwsgierigheid geinstalleerd, maar zoek er meer iemand voor in de tussentijd.
Ronald, 20:
"Ik heb nooit de intentie gehad om dates te vinden. Wel heb ik veel gechat en me soms schuldig gemaakt aan foute openingszinnen zoals ‘Ben je moe? Je rent namelijk al uren rondjes door mijn gedachten’. Dit was meer voor de grap bedoeld en ik heb er vooral veel om gelachen met vrienden.”
Minke, 21:
“Eigenlijk vind ik het wel een gezonde instelling om niet te veel te verwachten van deze apps, beter dan ‘ik ga hier eens even een relatie vinden’. In het echte leven gaat dit ook zo, op straat vraag je ook niet gelijk aan iemand of hij wil trouwen.”


 

Mannen vaker op Tinder voor seks?
Dat de vrouwelijke studenten zelden met een serieuze insteek de app downloaden, heeft volgens hen te maken met het ‘seksueel getinte’ imago van de apps. Veel vrouwen denken dat mannen op Tinder of Happn vaker alleen op zoek zijn naar seks. Meisjes zijn vaak op zoek naar iets meer dan dat.

Minke, 21:
“Ik heb het idee dat mannen vaker gebruik maken van Tinder voor seks. Dat merk ik vaak genoeg aan berichtjes als ‘Ben je op zoek naar een relatie? Want dat verwijder ik je weer uit mijn contacten’.”
Saline, 19:
“Je krijgt vaak berichtjes van jongens die al na 5 minuten over seks beginnen of vragen of je af wilt spreken.”
Jeffrey, 21:
“Ik denk dat vrouwen deze apps ook vaak genoeg voor seks gebruiken. Ik geloof best dat er een verschil is tussen mannen en vrouwen, maar uiteindelijk ligt het toch meer aan de persoon.”
Ronald, 20:
“Zelf heb ik nooit een date via een app
 gehad, maar ik kan me er wel wat bij voorstellen dat veel meiden dit denken. Ik denk niet dat veel jongens Tinder of Happn installeren puur voor seks, maar uiteindelijk wel een keer proberen of het lukt om met een meisje af te spreken.”


 

Waarom zijn datingapps zo populair?
Cas Wouters, UU-socioloog en schrijver van het boek De Jeugd van Tegenwoordig deed onderzoek naar de veranderende seksuele moraal van jongeren in de afgelopen eeuw. “Het staat vast dat afspraken maken via internet is toegenomen.” Volgens hem ligt dit vooral aan het anonieme en laagdrempelige karakter van de apps. “Het is anoniem en avontuurlijk, waardoor je meer durft op datingapps.”

Naast dat nieuwsgierigheid een grote rol speelt voor studenten om mee te doen aan de datingapp-hype, gaan de redenen die Cas Wouters noemt ook voor hen op:

Chloe, 19:
“Datingapps zijn lekker laagdrempelig en anoniem. Wel denk ik dat de populariteit van Tinder is afgenomen omdat het imago op den duur wat te oppervlakkig werd.”
Ronald, 20:
“Het is anoniem en je durft online veel meer te zeggen. Verder denk ik dat veel jongeren bevestiging zoeken via deze apps. Wanneer een knap meisje je terug liked, is dat goed voor je zelfvertrouwen.”
Shirley, 20:
“Ik vond Tinder een makkelijke manier om leuke mensen te leren kennen toen ik net in Utrecht kwam wonen.”

 

Sporen datingsapps aan om meer te daten?
Volgens Cas Wouters dragen datingapps niet bij aan losbandiger date-gedrag van jongeren. Aan de ene kant merkt hij dat er nu meer mogelijkheden zijn om te expirimenteren op liefdesgebied en dat dit nu ook meer wordt geaccepteerd dan vroeger. “Aan de andere kant is het verlangen naar een vaste relatie niet verdwenen. Misschien is het zelfs toegenomen omdat mensen op den duur merken dat iedere dag een ander liefje voor een leeg bestaan zorgt. Na een periode van daten komt meestal een periode van een relatie”, aldus Wouters.

Ook studenten denken niet dat mobiele datingapps het daten in real-life snel zal vervangen. Wel zien ze het als een extra manier om dates te regelen. Het is nou eenmaal makkelijker en laagdrempeliger dan iemand op straat aanspreken, en bovendien hoef je er de deur niet voor uit.

Minke, 21:
“Als je maandagavond op de bank zit en zin hebt in seks zou je daarvoor niet gelijk de kroeg in gaan. Met Tinder kan je wel vanaf de bank binnen een uur iemand vinden.”
Marthe, 20:
“Ik heb niet gemerkt dat er in de kroeg minder geflirt wordt.”
Fenna, 21:
“Ik denk dat deze apps daten wel laagdrempeliger heeft gemaakt. Er zijn nu meer opties. In plaats van op iemand af te stappen op straat kun je nu ook even in je telefoon kijken.”

 

En waar ontmoet je vandaag de dag nog mensen wanneer je geen datingapps gebruikt? Studenten geven aan vaak in contact te komen met potentiele liefdes op hun werk, via hun studie, via gemeenschappelijke kennissen of gewoon zoals vanouds: in de kroeg.

Tags: liefde

Advertentie