Emmaus De Bilt geeft gevonden baret aan universiteitsmuseum

Body: 

Emmaus De Bilt kreeg recentelijk een bijzonder aanbod. Het was een hoogleraarsbaret en bril van professor Rümke. Maandag overhandigden ze hun vondst aan het universiteitsmuseum.

Emmaus De Bilt kreeg recentelijk een bijzonder aanbod. Het was een hoogleraarsbaret en bril van professor Rümke. Maandag overhandigden ze hun vondst aan het universiteitsmuseum.

Nog niet eerder heeft Marieke Verhoeven meegemaakt dat een kringloopwinkel aanklopte met een bijzondere vondst uit de universitaire geschiedenis. Alleen al daarom vindt ze het aanbod heel interessant.

De Emmaus kreeg recentelijk een baret voor de verkoop aangeboden. Met een prijsje van 3 euro kwam hij in de winkel. Tot een van de medewerkers een label ontdekte met de naam Rümke. Het zou om een oude originele hoogleraarsbaret gaan, gebruikt bij officiële plechtigheden als de dies. Zij nam contact op met het universiteitsmuseum.  

“Het aardige is dat in de jaren vijftig twee hoogleraren met de naam Rümke bij de universiteit werkten”, vertelt Verhoeven. “Ze waren broers. De  één was hoogleraar Genetica, de ander hoogleraar Ontwikkelingspsycholoog. De hoogleraar Genetica is ook rector magnificus geweest. Het was eerst nog niet duidelijk van wie de baret is, maar waarschijnlijk is die van C.L. Rümke, de oud hoogleraar Genetica.

Afgelopen maandag vond de officiële overhandiging plaats. De leden van de Emmaus De Bilt kregen een rondleiding in het museum. De kans dat ze daar op korte termijn de baret en de bril tegen zullen komen, is klein. Na het onderzoek van de conservatoren verdwijnt die in het depot, bij de andere 25 baretten. Verhoeven: “Maar in het museum is ook aandacht voor de universiteitsgeschiedenis en je weet nooit of deze baret op een passend moment wel in de vitrine komt te liggen.”  

Facebook Twitter Whatsapp Mail