Feest studievereniging Mebiose op losse schroeven door sluiting K-sjot

Stukje van de flyer: los in het sprookjesbos

Tessa Remmers, fiscus van studievereniging Mebiose, heeft sinds dinsdagavond al ‘behoorlijk wat’ Whatsapp-berichtjes gekregen. En telkens wordt haar diezelfde vraag gesteld: of het eerste feest  van de studievereniging dit collegejaar wel doorgaat. Want hoewel er aan het begin van de Uithof nog een wit laken wappert waarop het feest “Los in het sprookjesbos” wordt aangekondigd, staat de avond voor prinsen en prinsessen die hun tentamens achter de rug hebben op losse schroeven. Dat komt doordat locatie van het feest, K-sjot, naar aanleiding van een geweldsdelict per direct is gesloten door locoburgemeester Victor Everhardt. Door dat nieuws stuurt fiscus Tessa al de hele dag bezorgde leden hetzelfde antwoord via Whatsapp: “Ik weet nog niet of het doorgaat. Sorry. Ik ben ermee bezig”.

Tijdens eerste feest is K-sjot 'altijd vrij vol'
Het bestuurslid van Mebiose die 'normaal heel blij' is met de locatie, zegt dat de huidige situatie erg vervelend is. Mede omdat dit het eerste feest van de studievereniging is na de introductie. Een feest dat steevast erg druk is. “Tijdens het eerste feest van het collegejaar zit K-sjot altijd vrij vol. Ik weet dat ook nu behoorlijk wat leden uitkeken naar deze avond.” Het bestuurslid verwachtte meer dan tweehonderd enthousiaste feestgangers. Een gezelschap dat je ook niet zomaar verplaatst. “We hebben al jaren onze feesten in K-sjot en ook de rest van het collegejaar hebben we een aantal data bij K-sjot gereserveerd. Het is behoorlijk zuur dat we nu opeens iets anders moeten zoeken. Als we dit nou twee weken van te voren hadden gehoord, dan hadden we de tijd gehad om iets anders te zoeken, maar twee dagen van te voren is redelijk stressvol.”

Dat neemt niet weg dat de bestuursleden wel aan rondkijken zijn naar een andere locatie. “Ik heb een aantal locaties gebeld om te vragen of wij daar eventueel ons feest kunnen houden. Maar het is kort dag en niet iedereen is goed bereikbaar. Dus op dit moment hebben wij nog geen andere locatie.” Daarbij vindt de fiscus het nog altijd het beste als het feest gewoon doorgang vindt in K-sjot zelf. Een optie die nog niet helemaal lijkt te zijn uitgesloten, aldus Tessa. De eigenaar heeft nog niet definitief medegedeeld dat het feest niet kan doorgaan. Dat laat hij in de loop van de dag weten, omdat een advocaat onderzoekt of de feestlocatie geopend kan blijven. “De eigenaar belt ons als hij meer hoort.” Hoewel Tessa aangeeft dat het jammer is dat de doorgang van het feest onzeker is, heeft ze ook het gevoel dat de eigenaar het ook vervelend vindt voor hen. 

Andere studieverenigingen die met regelmaat feesten houden in K-sjot zijn onder andere: SV Contact (studievereniging communicatie- en informatiewetenschappen), Utrechtse Historische Studentenkring, Awater (Nederlandse taal- en cultuur) en V.U.G.S (Geografie). 

Locoburgemeester Everhardt sloot K-sjot volgens de website van de gemeente naar aanleiding van een ‘geweldsincident waarbij gasten van een naastgelegen horecabedrijf bedreigd zijn’ door één van de exploitanten ‘De betreffende exploitant had voor een eerdere incident al een waarschuwing gehad.’ 

 

Advertentie