Foto huidige depot Universiteitsmuseum. Foto: DUB

Gemeente bouwt nieuw depot voor Universiteitsmuseum en Centraal Museum

Body: 

De gemeente Utrecht gaat een depot bouwen waar onder andere het Universiteitsmuseum haar spullen gaat bewaren. Naast het Universiteitsmuseum zal ook het Centraal Museum gebruik maken van dit depot dat naar verwachting eind 2025 in Lage Weide komt.

Read in English

Op Lage Weide is een terrein van 5000 vierkante meter beschikbaar, waar het depot moet komen te staan. Het wordt een nieuw, modern en duurzaam pand. Het Universiteitsmuseum gaat 180.000 objecten opslaan in het nieuwe depot.

Nu staan deze spullen nog in het Caroline Bleekergebouw op het Utrecht Science Park. Femke den Boer, directeur van Centrum voor Wetenschap & Cultuur, legt uit dat de verhuizing te maken heeft met de bouwplannen van het Caroline Bleekergebouw waardoor het Universiteitsmuseum is genoodzaakt de objecten ergens anders te bewaren.

Gezamenlijke collegezaal
Den Boer: “De verhuizing naar het depot in Lage Weide biedt het Universiteitsmuseum een groot voordeel. Doordat meerdere musea daar de opslagruimte gaan gebruiken, kunnen we gezamenlijk profiteren van de faciliteiten die beschikbaar zijn en kunnen we van elkaar leren.”

Een voorbeeld van zo’n faciliteit is een collegezaal die in het depot komt. “Hier kan men bijvoorbeeld voor onderzoek werken aan de objecten die opgeslagen staan in het depot.” Deze collegezaal deelt het Universiteitsmuseum met het Centraal Museum.

Handen ineen geslagen
Op dit moment deelt het Centraal Museum een depot met de afdeling erfgoed van de gemeente Utrecht. Maar dit depot voldoet niet meer aan de huidige eisen daarom hebben het Centraal Museum en de gemeente de handen ineengeslagen.

De gemeente gaat daarom een depot bouwen voor een aantal van haar partners. Het Universiteitsmuseum hoort daar ook bij en mag in het nieuwe depot een ruimte huren. Het Centraal Museum heeft zo’n 60.000 objecten die ze in het depot gaat bewaren. Hiervan zijn ongeveer 38.000 objecten eigendom van de gemeente.

Facebook Twitter Whatsapp Mail