Geneeskundestudentes willen niet door mannelijke medestudenten worden onderzocht

Niet de directeur, maar de examencommissie van de Rotterdamse opleiding Geneeskunde moet bepalen of twee studentes een vrijstelling kunnen krijgen voor een vak waarbij ze lichamelijk worden onderzocht door mannelijke medestudenten. 

Gisteren deed het College van beroep voor het hoger onderwijs (CBHO) uitspraak in de zaak die was aangespannen door twee studentes geneeskunde van de Erasmus Universiteit Rotterdam. De onderwijsrechters geven hun op formele gronden gelijk: hun verzoek had door de examencommissie moeten worden behandeld. De studentes vragen namelijk vrijstelling voor een verplicht onderdeel van het curriculum. 

Een inhoudelijk oordeel geeft het CBHO niet. Wel roept het de examencommissie op om er rekening mee te houden dat de studentes het vak met goed gevolg kunnen halen als zij alleen door vrouwelijke medestudenten worden onderzocht.In de Volkskrant zegt een woordvoerder van het UMC Groningen dat vrouwelijk geneeskundestudenten er daar voor kunnen kiezen om alleen door andere vrouwen te worden onderzocht. “Ook aan het UMCG studeren veel islamitische studenten, maar het vak heeft voor hen en andere studenten nog nooit tot problemen geleid.”

Advertentie