Goed nieuws voor Hogeschool Inholland

De Hogeschool Inholland kan opgelucht ademhalen. De opleidingen commerciële economie en media- en entertainmentmanagement zijn weer goedgekeurd, liet onderwijsminister Bussemaker zojuist aan de Tweede Kamer weten. 

De twee opleidingen leveren weer hbo-waardige studenten af, concludeert de NVAO. Het eindniveau is volgens de onderwijskeurmeester opnieuw “geborgd” en “aantoonbaar aan de maat”. Minister Bussemaker heeft op basis van de herkeuring besloten dat de twee opleidingen mogen voortbestaan. Was het oordeel negatief geweest, dan hadden ze hun deuren moeten sluiten.

De keurmeester houdt nog wel een vinger aan de pols. De NVAO heeft met de hogeschool afgesproken dat een onafhankelijk panel over drie jaar komt checken of Inholland het bevochten eindniveau kan vasthouden. Ook zal dan worden gekeken of de twee opleidingen de problemen hebben opgelost met studenten die het amper lukt om af te studeren.

Er is een groep die tussen wal en schip valt, werd eerder al bekend. Die studenten hebben matig onderwijs gehad, maar moeten nu wel een afstudeerscriptie schrijven die aan de verhoogde eisen voldoet. “Gezien de stappen die Inholland de afgelopen jaren heeft gezet heb ik er vertrouwen in dat deze problemen worden opgelost”, schrijft de minister.

Hogeschool Inholland laat weten de accreditatie te zien als “een beloning en een bevestiging van onze maatschappelijk opdracht.” Collegevoorzitter Doekle Terpstra: “Inmiddels wordt er met waardering gesproken over wat wij hier met elkaar bewerkstelligen. We mogen daar blij mee zijn, maar laten we vooral ook in bescheidenheid doorwerken aan het vervullen van onze maatschappelijke taak. We willen een school zijn die hoogwaardig onderwijs aanbiedt. Ook na vandaag gaat dat proces volop door.”

De twee positieve oordelen vormen het sluitstuk van een lange episode die begon toen in de zomer van 2010 aan het licht kwam dat Inholland een dubieuze afstudeerroute had opgetuigd waarin trage studenten aan een diploma werden geholpen. In juli 2012 bleek uit nader onderzoek van de onderwijsinspectie en de NVAO dat de opleidingen MEM en commerciële economie nog steeds niet aan de eisen voldeden: het eindniveau van studenten was niet goed genoeg. Toenmalig staatssecretaris Halbe Zijlstra gaf de hogeschool toen een jaar de tijd om orde op zaken te stellen.

Advertentie