Een OV-kaart als alternatief voor eigen auto met chauffeur. Foto: Rood, Jong in de SP

Gouden ov-kaart voor UU-bestuur

Body: 

Uit protest tegen de hoge reiskosten van het bestuur van de Universiteit Utrecht kreeg voorzitter Marjan Oudeman maandag een gouden ov-kaart van Rood, de jongerenorganisatie van de SP. 

Uit protest tegen de hoge reiskosten van het bestuur van de Universiteit Utrecht kreeg voorzitter Marjan Oudeman maandag een gouden ov-kaart van Rood, de jongerenorganisatie van de SP. 

RTL Nieuws onthulde vorige week de declaraties van universiteitsbestuurders en wees daarbij vooral op het college van bestuur van de Universiteit Utrecht. Dat heeft bijna een half miljoen euro besteed aan ritjes van bestuurders in twee dienstauto’s met chauffeur. Ook worden er hoge taxikosten gedeclareerd.

Uit onvrede overhandigden de jongeren van de SP, samen met de actiegroep De Nieuwe Universiteit Utrecht, een grote ov-kaart aan de bestuursvoorzitter. Reizen met het openbaar vervoer wordt volgens Rood aan alle medewerkers van de universiteit opgelegd in de interne declaratieregels, behalve aan het bestuur.

Ook elders waren er ludieke acties. Rector Theo Engelen van de Radboud Universiteit kreeg van studentenfractie AKKU een bureaustoel van 25 euro cadeau. Hij declareerde bijna 3000 euro voor zijn eigen bureaustoel, maar gaf toe dat het tweedehands exemplaar van AKKU ook best lekker zat.

Veel Kamerleden reageerden verontwaardigd op de hoge kosten die bestuurders van sommige universiteiten declareren. Zowel coalitie- als de oppositiepartijen vinden dat universiteiten niet te veel geld mogen uitgeven aan dure reizen en luxe lunches. Ze vinden minister Bussemaker aan hun zijde. Die kondigde een gesprek aan met universiteiten en overweegt of de eisen voor declaraties wellicht strenger moeten worden.

De Utrechtse universiteitsraad schreef eerder in een brief aan het College van Bestuur dat het nog eens kritisch moet kijken naar een aantal declaratieposten. De onvrede van de U-raad zich niet zozeer op de hoge vervoerskosten of uitgaven aan hotels, maar meer op een aantal kleinere uitgaven.

In een reactie zei collegevoorzitter Marjan Oudeman maandag in een vergadering met de U-raad dat naar haar mening de Utrechtse bestuursleden al de uiterste zorgvuldigheid en soberheid betrachten bij het indienen van declaraties.

Facebook Twitter Whatsapp Mail