Hbo heeft nieuwe cao

De leden van de vakbonden en de werkgeversorganisaties zijn akkoord gegaan met de nieuwe cao voor het hbo. Nog deze maand krijgen werknemers eenmalig 400 euro extra en stapsgewijs krijgen de medewerkers van het hbo er 4,9 procent bij.

Vakbond CNV Onderwijs meldde dinsdag dat alle betrokkenen met het akkoord hebben ingestemd. Dat betekent dat de collectieve arbeidsovereenkomst per 1 april 2018 in werking treedt en doorloopt tot 31 maart 2020.

De onderhandelaars hadden eind maart een principeakkoord bereikt. Daarin staat onder meer dat de salarissen stapsgewijs met 4,9 procent omhooggaan. Verder moet iedere hogeschool samen met de medezeggenschap beleid ontwikkelen om de hoge werkdruk tegen te gaan en het flexwerk in te dammen.

Onlangs is er een principeakkoord voor de universiteiten bekend gemaakt. Ook de universitairen kunnen uitkijken naar een loonsverhoging van in totaal 4,6 procent en een eenmalige uitkering van 0,6 procent van het bruto-loon.