Hiep hiep hoera september

21 september
Docent Europees Recht Hanneke van Eijken ontvangt het C.C.S. Crone Stipendium voor haar tweede dichtbundel. De prijs van de gemeente Utrecht voor veelbelovende Utrechtse auteurs is bedoeld om een volgende publicatie mogelijk te maken. Over de boeken Papieren veulens en Kozijnen van krijt zegt het juryrapport: 'Haar gedichten lezen als persoonlijke, melancholische notities waarin vooral de krachtige en originele beeldtaal opvalt. Haar beelden zijn sterk, verrassend, telkens scherp en nauwkeurig geformuleerd en hebben daardoor een enorme zeggingskracht'.

20 september
Geneeskundestudent Avin Ghedri wint de Echo Award. De prijs is bedoeld voor excellente studenten met een niet-westerse achtergrond om ‘de vele gezichten van multicultureel Nederland te laten zien’. Ghedri krijgt de prijs voor onder andere voor het feit dat ze lid is van de werkgroep Diversiteit & Inclusie aan het UMC Utrecht en de masterclasses die ze in de toekomst wil organiseren om gynaecologische zorg toegankelijker te maken door informatie aan te bieden in diverse talen.

15 september
Universiteitshoogleraar Frits van Oostrom wordt met zijn boek Nobel streven. Het onwaarschijnlijk maar waargebeurde verhaal van ridder Jan van Brederode genomineerd voor de Libris Geschiedenis Prijs. De prijs, waaraan een geldbedrag van 20.000 euro is verbonden, maakt onderdeel uit van de Maand van de Geschiedenis. De prijs heeft als doel een historisch boek te bekronen dat een algemeen publiek aanspreekt. Op 28 oktober wordt bekendgemaakt of hij de prijs ook daadwerkelijk heeft gewonnen.

Eerder deze maand stond Nobel streven ook op de longlist van de Bookspot Literatuurprijs. Volgens een jury behoorde het boek van Van Oostrom tot de beste 25 van de 470 aanmeldingen. Hij schopte het uiteindelijk niet tot de shortlist voor de prijs. In 1996 won de universiteitshoogleraar de AKO-literatuurprijs met zijn biografie van Jacob van Maerlant.

12 september
Antropologiestudent Charlotte Waltz wint de CAR Graduate Student Paper Award. De masterstudent ontvangt de prijs voor medisch antropologen voor haar scriptie over de abortusdiscussie in Ierland. Aan de prijs is een geldbedrag van 250 dollar verbonden. Daarnaast ontvangt Charlotte feedback op haar scriptie als aanmoediging om haar werk als artikel te publiceren. Tijdens de jaarvergadering van de American Anthropological Association (AAA) zal aandacht besteed worden aan de scriptie van Charlotte.  

7 september
Hoogleraar kinderchirurgie David van der Zee wordt benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Van der Zee krijgt de koninklijke onderscheiding voor de rol die hij heeft gespeeld in de totstandkoming van integrale kindergeneeskunde in academische ziekenhuizen. Vanwege zijn inzet ontwikkelde kinderchirurgie zich.

4 september
Rechtenstudenten verkiezen Jan Kostijn Dieben tot Docenttalent van het Jaar van de rechtenopleiding. Volgens de jury begon Kostijn Dieben zijn carrière anders dan de meeste juristen. “Hij besloot om na zijn doctoraal in de Geneeskunde door te studeren aan de Universiteit Utrecht, maar dan binnen de rechtsgeleerdheid.” Dat hij daardoor enorm veel kennis bezi,t wordt in zijn onderwijs meteen duidelijk, aldus de jury. “Dat geeft studenten een betrouwbaar gevoel. Daarnaast straalt hij enthousiasme uit, wat de werkgroep activeert en inspireert.”

Ernst van Bemmelen van Gent, die onder andere betrokken is bij vrijwel alle privaatrechtelijke vakken in de bachelor, wordt verkozen tot Docent van het Jaar voor die opleiding. Volgens studenten is Bemmelen van Gent “een aanwinst voor de universiteit en haar studenten door de schat aan praktijkervaring die hij met zich meebrengt”. Daarnaast vinden de studenten dat hij hen uitdaagt om buiten de bestaande (juridische) kaders te denken en iedereen uitleg op maat krijgt. “Hij zorgt dat iedere student aan het einde van de werkgroep naar buiten loopt met het gevoel dat hij of zij het kan.”

Universitair docent Informatie Anja Volk wint de Westerdijk Award van de UU-diversiteitscommissie. De prijs is bedoeld voor medewerkers die zich hebben ingezet om een meer diverse organisatie te realiseren. Volk is onder meer initiatiefnemer van het Women in Information and Computing Science Network (WICS). Dit netwerk werd opgericht in 2017 en heeft tot doel meer diversiteit en inclusie binnen het departement Informatica te krijgen. Volk is volgens de jury ook aanjager van de discussie rondom leiderschap binnen haar departement. “Die discussie leidde ertoe dat een groot deel van de medewerkers behoefte had aan meer divers leiderschap. Deze wens werd vertaald naar een advies aan het bestuur van het departement, waarin Volk opnieuw een belangrijke rol vervulde. Dit advies zorgde er mede voor dat er onlangs een aanzienlijk aantal vrouwelijke hoogleraren en universitaire (hoofd)docenten werd aangenomen.” Vier collega’s nomineerden Volk voor de prijs, omdat ze gewaardeerd wordt vanwege haar passie voor diversiteit en inclusie.

Matthias Aengenheyster wint de Graduate School of Natural Sciences thesis award. Voor zijn masterscriptie Climate Physics bepaalde Matthias wat het moment zou zijn waarop de klimaatverandering niet meer tegen te gaan is; het punt van no return. De jury was erg tevreden over de kwaliteit, vindingrijkheid en diepte van het werk van Matthias. Daarnaast waren ze te spreken over zijn duidelijke schrijfstijl. Volgens de onderwijsdirecteur is de UU-alumnus “duidelijk één van de beste studenten van het afgelopen decennium”. Zo was Matthias al hoofdauteur van een artikel in het tijdschrift Earth System Dynamics en heeft hij van verschillende universiteiten het aanbod gekregen om bij hen te promoveren. De UU-alumnus heeft uiteindelijk gekozen voor Oxford.

3 september
Tijdens de opening van het academisch jaar wint studenteninitiatief Gewoon Vega de studentprijs voor bijzondere verdiensten. Gewoon Vega begon als groepsopdracht tijdens de interdisciplinaire cursus Biologie & Communicatie. Studenten Natalie van Dis, Maaike de Leeuw, Tiemen Wagenvoort, Mardie Vermunt en Julia Ertl bedachten hoe ze UU-studenten en -medewerkers minder vlees konden laten eten. In samenwerking met de Green Office en cateraar Sodexo deden ze een proef in de kantine aan de Drift waarbij ze bezoekers verleidden om te kiezen voor vegetarische producten.

Junior-onderzoeker Elizabeth Dirth wint de prijs voor de beste masterthesis. Haar scriptie ging over het probleem dat noodzakelijke maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan niet of te langzaam worden ingevoerd, omdat mensen zich moeilijk een voorstelling kunnen maken van de gevaren die dreigen. Dirth onderzocht hoe het concept van ‘gelijkheid tussen generaties’ kan worden ingezet om dat probleem op te lossen. Eerder kreeg ze van haar faculteit al een Bright Minds-award voor haar studieprestaties.  

Rechtenstudenten Myra Bledoeg en Eloe Boele van Hensbroek winnen de Katadreuffe-prijs 2018. De prijs is in het leven geroepen door hoogleraar Ivo Giessen. In 2012 werd hij verkozen tot Docent van het Jaar. Het prijzengeld wat hij daarmee won, geeft hij door middel van de Katadreuffe-prijs terug aan studenten. Jaarlijks gaat de prijs naar een rechtenstudent die karakter heeft getoond in zijn studieprestaties of een waardevolle bijdrage heeft gedaan aan de UU, de faculteit, het departement, de maatschappij stad, sport of cultuur. Voorwaarde is wel dat de bijdrage direct of indirect een link heeft met de studie rechtsgeleerdheid. 

Myra Bledoeg en Eloe Boele van Hensbroek hebben dit jaar gewonnen omdat zij stichting Feminier hadden opgericht. Dit is een initiatief dat diners organiseert waar jonge vrouwelijke studenten in contact komen met ‘vrouwen aan de top’. Daarmee willen ze bijdragen aan een toekomst waarin de mogelijkheden om carrière te maken voor mannen en vrouwen gelijk zijn. De jury vond het initiatief niet alleen nu van grote waarde voor de Utrechtse gemeenschap, maar ook in de toekomst buiten Utrecht. “De genomineerde initatiefnemers zijn studenten die het afgelopen jaar met overtuiging het vaandel van de Universiteit Utrecht hebben gedragen, die dat zonder twijfel zullen blijven doen en die een voorbeeld zijn voor veel medestudenten binnen en buiten Utrecht”, aldus de jury.

UU-alumnus Julie Ann Garcia Goodfellow wint de studentprijs van de Universiteit Maastricht. Daarmee wordt ze beloond voor een “uitmuntende maatschappelijke prestatie”. Julie Ann groeide op in een sloppenwijk in de Filipijnen, maar kon dankzij een beurs haar droom verwezenlijken om te gaan studeren. Aan de UU behaalde ze haar bachelordiploma. Vorig collegejaar voegde ze daar een masterdiplkoma van de Universiteit Maastricht aan toe. Dankbaar voor de kansen die ze zelf heeft gekregen, besloot ze als voorzitter van een stichting zes jonge vrouwen in de Filippijnen te helpen met het behalen van hun universitaire diploma. Dit omdat ze gelooft dat onderwijs voor jonge vrouwen uit sloppenwijken het verschil kan maken.   

2 september
Hoogleraar Bert Leufkens ontvangt de Distinguished Science Award van de International Pharmaceutical Federation. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn ‘uitzonderlijke bijdrage’ aan de ontwikkeling van de farmaceutische wetenschappen door zijn vernieuwende wetenschappelijke onderzoek op het snijvlak van innovatie, geneesmiddelenbeleid en regulering. “Met zijn onderzoek heeft hij wereldwijd impact gehad op de kwaliteit van het geneesmiddelengebruik en het patiëntenbelang”, aldus voorzitter prof Tatsuro Irimura van de Board of Pharmaceutical Sciences van de FIP.

Advertentie