Hoogleraar eist rectificatie rapport-Stapel

Pim Levelt bij de presentatie van het eindrapport over de fraude van Diederik Stapel.

De Utrechtse sociaal psycholoog Wolfgang Stroebe vindt dat de commissies die de fraude van Diederik Stapel onderzochten, ten onrechte de gehele sociale psychologie neersabelen. Hij eist rectificatie.

In een opiniestuk op DUB stelt emeritus hoogleraar sociale psychologie Stroebe dat in het eindrapport over de zaak-Stapel “lasterlijke statements” worden gemaakt over de sociale psychologie.

De onderzoekscommissies noemen het in hun eindrapport opmerkelijk dat Diederik Stapel zolang kon frauderen, zonder argwaan te wekken bij vakgenoten. Dit wordt als argument gebruikt om de wetenschappelijke standaarden van de sociale psychologie te bekritiseren. Daarmee zetten de commissies de gehele sociale psychologie in een kwaad daglicht, vindt Stroebe.

“De blindheid van reviewers is schokkend, maar treurig genoeg is die blindheid er in alle takken van de wetenschap, niet alleen in de sociale psychologie”, schrijft Stroebe op DUB. “Het gebruik van dit gegeven als een argument om de gehele sociale psychologie aan te vallen toont dan ook een adembenemende onwetendheid van de omvangrijke literatuur over wetenschappelijk wangedrag aan.”

Stroebe zegt in een telefonische toelichting te spreken namens vakgenoten in binnen- en buitenland. Hij zegt dat EASP, de Europese vereniging van sociaal psychologen, ook werkt aan een kritische reactie op het rapport-Stapel.

Stroebe roept de commissies op om alle lasterlijke statements uit het rapport te verwijderen, en om excuses aan te bieden aan alle sociaal psychologen.

Lees het artikel van Stroebe hier.

Advertentie