Kamervragen over onrust Hogeschool Utrecht

Er zijn veel klachten over de nieuwe gebouwen van de Hogeschool Utrecht, waar docenten geen eigen werkplek meer hebben en te weinig ruimtes vinden om ongestoord te overleggen. De onrust aan de hogeschool leidt nu tot Kamervragen.

Het idee achter de nieuwe huisvesting aan de Hogeschool Utrecht is eenvoudig. Docenten werken lang niet allemaal op hetzelfde moment. Dankzij flexplekken kunnen ze op elke willekeurige werkplek in de hogeschool aan de slag. Dat kost minder ruimte.  

Maar het personeel is er niet blij mee. “Driekwart van de medewerkers is van oordeel dat de nieuwe werkomgeving niet bijdraagt aan de eigen productiviteit of aan die van het team”, schrijft hogeschoolblad Trajectum. “Zo’n zestig procent vindt dat de communicatie tussen collega’s en met studenten belemmerd wordt door de omgeving.” 

Het blad citeert uit een snelle evaluatie van de nieuwe huisvesting van de Hogeschool Utrecht, die in zijn vastgoed snijdt. Regeringspartij PvdA stelt er vandaag Kamervragen over aan de minister van Onderwijs. 

“Hoe beoordeelt u de impact van deze werkwijze met flexplekken op goed personeelsbeleid en op de kwaliteit van onderwijs en goede begeleiding van studenten”, wil de partij onder meer weten, en voegt daaraan toe: “Vindt u ook niet dat het flexwerken bij de HU zich eerder leent voor de bestuurders zelf dan voor docenten, die in het kader van goed onderwijs en gedegen ondersteuning dagelijks contact met studenten moeten kunnen hebben op een duidelijke plek?” 

De hogeschool bezuinigt niet alleen op huisvesting maar ook op ondersteunende diensten. De manier waarop dat gebeurt roept al langer veel weerstand op. Vorig jaar stapte de voltallige personeelsraad van de afdeling diensten op uit onvrede met de gang van zaken. Eerder hield de medezeggenschap drie keer de begroting van 2015 tegen.

Advertentie