Keuzegids Deeltijd gooit handdoek in de ring

De keuze voor een deeltijdopleiding wordt steeds eenvoudiger nu hun aantal in veel vakgebieden tot nul nadert. De Keuzegids Deeltijd & Duaal verschijnt vandaag waarschijnlijk voor het laatst.

De kaalslag in het publiek bekostigde deeltijdonderwijs duurt onverminderd voort. Ook dit jaar is de instroom weer met 10 procent gedaald en zijn er tientallen opleidingen gesloten. Sinds 2003 is het aantal eerstejaars in het bekostigde hbo gehalveerd naar krap 8000.

Een aantal grote instellingen als de Hanzehogeschool, Avans Hogeschool (Breda) en Windesheim (Zwolle) houdt het deeltijdonderwijs nog enigszins op peil. Dat zijn meteen de hogescholen waar de studenten en deskundigen van onderwijskeurmeester NVAO het best te spreken zijn over het onderwijs, aldus de Keuzegids. Ze scoren ruim 60 van de 100 punten. Ook bij Saxion Hogescholen, vorig jaar nog de best beoordeelde grote hogeschool met deeltijdonderwijs, overheerst de tevredenheid.

Bij de kleine aanbieders scoort de Gereformeerde Hogeschool in Zwolle (84,5) het hoogst, gevolgd door pabo De Kempel in Helmond (82,5) en de Marnix Academie in Utrecht (80,5).

De allerbest beoordeelde deeltijdstudie is die van de toneelschool in Maastricht met 98 punten.

Bij de universiteiten is de omvang van het deeltijdonderwijs bijna overal verwaarloosbaar geworden, schrijft de Keuzegids. Zelfs de deeltijdstudie rechten bestaat nog maar op enkele plaatsen en alleen de Universiteit van Amsterdam en Leiden bieden nog talenopleidingen in deeltijd. De enige constante factor is de Open Universiteit met nog zes populaire en degelijke bacheloropleidingen.

De verschraling van het deeltijdonderwijs heeft ook gevolgen voor de Keuzegids. Er zijn steeds minder opleidingen te vergelijken en ook het aantal lezers neemt af. Een andere steen des aanstoots is dat het niet-bekostigde deeltijdonderwijs steeds ondoorzichtiger wordt. Commerciële aanbieders als NCOI en LOI, die de afgelopen jaren een groeiend aantal deeltijd- en duale opleidingen aanbieden, werken niet mee aan de Nationale Studentenenquête en maken geen controleerbare rendementscijfers openbaar, stelt de redactie. “Gezien deze ontwikkelingen is deze zesde aflevering van de Keuzegids Deeltijd & Duaal waarschijnlijk de laatste geweest.”

Advertentie