Lawaaidemonstratie tegen dierproeven in Uithof

De Anti Dierproeven Coalitie stond onder het raam van hoogleraar Spruijt

Dierenmoordenaar. Daar werd hoogleraar Dierenwelzijn Berry Spruijt gistermiddag voor uitgescholden door de Anti Dierproeven Coalitie. De actie was gericht tegen het bedrijf Delta Phenomics waar Spruijt ook werkzaam is.

Delta Phenomics is een bedrijf dat onder meer medicijnen test op muizen voor farmaceutische bedrijven en er wordt onderzoek gedaan voor geneeskunde. Tot voor kort was het bedrijf gevestigd in het Kruijtgebouw op het Utrecht Science Park, zegt UU- hoogleraar Dierenwelzijn Berry Spruijt, maar het is inmiddels verhuisd naar het Brabantse Schaijk.

De actie van de Anti Dierproeven Coalitie was gericht om de verhuizing van Delta Phenomics. Volgens het ADC zou er sprake zijn van een uitbreiding en dus nog meer dierenleed. Hun actie op woensdag kwam echter te laat. "Ze stonden dus bij het verkeerde gebouw.”

De activisten stonden nu onder het raam van de hoogleraar in het Kruijtgebouw. Ze waren vanaf de weg wel te horen, maar niet te zien. "We zijn naar Schaijk verhuisd, omdat we niet in Utrecht konden blijven. Het gebouw werd gesloten."

Spruijt vindt de actie niet leuk, maar begrijpt wel het spanningsveld. “Onze filosofie is dat goed onderzoek hand in hand gaat met dierenwelzijn. Voor de observaties hangt er een kleine camera in de kooi zodat we het gedrag 24 uur per dag kunnen bestuderen. Dat is efficiënt en dat zorgt er voor dat er minder proefdieren nodig zijn. Wij zijn ook voor verfijnen, verminderen en vervangen van dierproeven. Maar met de manier waarop de geneeskunde nu in elkaar zit, zijn er nog dierproeven nodig.”

 

Advertentie