Live op de videowall: persconferentie zwaartekrachtgolven

Spanning tijdens de bekendmaking. Foto: Facebookpagina Natuurkunde studeren in Utrecht.

Ja, Einstein is bewezen: er zijn zwaartekrachtgolven gemeten. Zo’n tweehonderd UU’ers volgden het nieuws live op de nieuwe videowall van het Koningsbergergebouw.

Ook de Utrechtse natuurkundigen verkeerden donderdagmiddag in opperste staat van opwinding. Samen met andere belangstellenden zagen zij op het metershoge scherm in het nieuwe Koningsbergergebouw dat het niet alleen maar geruchten waren: “een eeuw na Einstein” zijn zwaartekrachtgolven waargenomen.

Voorafgaand aan de bijeenkomst warmde theoretisch kosmoloog Enrico Pajer de aanwezigen op voor de bekendmaking van de doorbraak. Hij hield een korte introductie over de theorie van Einstein en de experimenten die tot het bewijs leidden.

Het was voor het eerst dat er een livestream in het gebouw werd getoond. Architect Joost Ector liet op twitter juichend weten dat het scherm nu juist voor dit soort gelegenheden bedoeld is. 

Gebruikt zoals bedacht: @UniUtrecht Koningsbergergebouw @EHA_Ector tijdens bekendmaking #gravitywaves pic.twitter.com/ZeNFuZF12H

— Joost Ector (@joost_ector) February 11, 2016

Advertentie