Maastrichtse hoogleraar beschuldigd van wetenschapsfraude

Illustratie: Pixabay

Dat meldt het onafhankelijke universiteitsblad Observant. De zaak ligt momenteel bij de Commissie Wetenschappelijke Integriteit van de Universiteit Maastricht.

Parallel hieraan loopt een rechtszaak tussen de betrokken promovendus en de universiteit, die afgelopen dinsdag diende. De hoogleraar die zij van frauduleuze praktijken beschuldigt, had haar sleutels van het laboratorium afgepakt, waardoor ze haar proefschrift niet kan afronden. De rechter zal binnen twee weken uitspraak doen.

Het is niet de enige recente melding van wetenschapsfraude. In november werd een universitair docent psychologie van de Universiteit Leiden door drie klokkenluiders beschuldigd van manipulatie van onderzoeksdata en beursaanvragen, het weglaten van auteursnamen en het laten afnemen van bloed bij proefpersonen zonder dat hier toestemming voor was van de medisch-ethische commissie.

Een ander actueel voorbeeld is het in mei verschenen proefschrift van historicus en programmamaker Ad van Liempt. Hoewel dit proefschrift vooral onder vuur ligt vanwege plagiaat, zou Van Liempt zich volgens critici ook schuldig hebben gemaakt aan het verzinnen van feiten en het vervalsen van informatie.

Onderzoeksjournalist Bart FM Droog diende een klacht in bij de integriteitscommissie van de Rijksuniversiteit Groningen, maar deze oordeelde dat Van Liempt de wetenschappelijke integriteit in zijn proefschrift niet heeft geschonden. Droog heeft hoger beroep aangetekend bij het Landelijk Orgaan Wetenschappelijke Integriteit.

Advertentie