Marcel van Hooijdonk wil geen studentenkamers meer verhuren

Body: 

De omstreden huisbaas Marcel van Hooijdonk stopt met het ombouwen van panden voor studentenkamers in Utrecht. Dat zegt hij in een interview met AD Utrechts Nieuwsblad.

De omstreden huisbaas Marcel van Hooijdonk stopt met het ombouwen van panden voor studentenkamers in Utrecht. Dat zegt hij in een interview met AD Utrechts Nieuwsblad.

Volgens de huisbaas is het met het huidige puntenstelsel niet meer te doen om studentenkamers te realiseren. Hij noemt het een onrechtvaardig systeem. Het stelsel houdt volgens hem geen rekening met hoe je de woning oplevert en de prijs van het pand. In Utrecht zijn de huizen veel duurder dan in Delfzijl.

Het is voor het eerst dat Marcel van Hooijdonk zelf in de openbaarheid treedt. Hij kwam het laatste jaar regelmatig in het nieuws als een huisbaas die zijn bewoners intimideert. Vorig jaar is hij zelfs door de rechter veroordeeld voor het bedreigen van bewoners in een pand aan de Wittevrouwensingel. Ook lijkt hij het niet zo nauw te nemen met verplichte maatregelen voor de brandveiligheid.  Dat speelde met name in zijn panden op de Zamenhofdreef, waar de studenten door de gemeente het huis uitgezet dreigden te worden omdat Van Hooijdonk ondanks herhaalde oproepen niets deed om de panden veilig te maken. Door de Jonge Socialisten is Van Hooijdonk recent genomineerd als huisjesmelker van het jaar.

In het interview neemt de afgestudeerde scheikundige afstand van de beschuldigingen. Hij heeft de Jonge Socialisten al voor de rechter gedaagd. Hij ontkent dat hij bij de Zamenhofdreef in gebreke is gebleven en wijst de beschuldigende vinger richting SP-wethouder Paulus Jansen. “Ik ben verontwaardigd over alle onwaarheden die in elk artikel over mij verschijnen”, zegt hij. “Ik roep elke huurder die een vervelend woord van mij gehoord heeft op zich te melden bij het AD. Hij hoeft dan een jaar lang de huur niet te betalen.”

Van Hooijdonk zegt 90 panden te bezitten, waarvan er 50 in Utrecht staan. Met 99 procent van zijn bewoners zegt hij op goede voet te staan. De huisbaas heeft een adviesbureau in de hand genomen om te onderzoeken wat er gebeurd is bij de Zamenhofdreef. Hij hoopt zo zijn naam te zuiveren.

In de toekomst wil Van Hooijdonk zich vooral gaan toeleggen op panden in de vrije sector. “Je wordt als eigenaar van studentenkamers per definitie betiteld als huisjesmelker. Dat ben ik beu. Daarom ga ik een deel van mijn studentenkamers ombouwen tot vrijesectorappartementen en zal ik in Utrecht geen kantoren meer transformeren voor kamerverhuur.”

Een paar weken geleden sloot Van Hooijdonk nog een deal met woningbouwcoöperatie Mitros om in een kantorencomplex in Transwijk studenten- en starterswoningen te gaan maken. Zijn uitspraak heeft volgens Mitros voor deze afspraak geen consequenties omdat het hier niet om studentenkamers, maar om starters en studentenappartementen gaat. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail