Met Debbie Jaarsma krijgt Diergeneeskunde voor het eerst een vrouwelijke decaan

Foto UU

Met de benoeming van Debbie Jaarsma krijgt de Universiteit Utrecht de derde vrouwelijke decaan. Isabel Arends bij Bèta en Janneke Plantenga bij Rebo zijn de andere twee. Hiermee lost collegevoorzitter Anton Pijpers deels zijn belofte in. Bij de nieuwjaarstoespraak van 2019 zei hij toen dat het bestuur ervoor zou zorgen dat elke faculteit minstens een man en een vrouw in het bestuur kreeg.

Bij die toespraak werd Diergeneeskunde genoemd als een van de voorbeelden van een faculteit waar alleen mannen in het bestuur zaten. Pijpers denkt dat de faculteit met Jaarsma een goede kandidaat heeft binnengehaald. “Ze kent de faculteit al goed en heeft gedurende haar loopbaan een enorme track record opgebouwd op het terrein van onderwijsinnovatie, wat heel goed aansluit bij de ambities en traditie van onze universiteit.”

Oud student en promovendus
Debbie Jaarsma (1973) werkt nu nog in Groningen, maar is geen nieuw gezicht bij Diergeneeskunde. Ze studeerde diergeneeskunde in Gent en Utrecht van 1992 tot 2000. Ze brak vervolgens een specialisatie tot patholoog af om hogeschooldocent te worden aan de HAS Hogeschool in Den Bosch (2001-2003). In 2008 promoveerde ze in Utrecht op diergeneeskundig onderwijs. Daarna werd ze hoogleraar aan de Universiteit van Amsterdam. Sinds 2014 bekleedt ze in Groningen de leerstoel onderzoek en innovatie van medisch onderwijs en leidt ze de onderzoeksgroep LEARN (Lifelong Learning Education and Assessment Research Network).

Zelf is ze blij in Utrecht terug te keren. “Ik verheug mij er enorm op om weer samen te werken met oud-collega’s en om nieuwe collega’s te ontmoeten. Na tien jaar werken in twee verschillende UMC’s voelt het goed om weer terug te mogen komen bij diergeneeskunde; toch mijn eerste professionele identiteit,” zegt ze in het bericht op de UU-website.

Gereorganiseerde faculteit
Jaarsma krijgt bij Diergeneeskunde te maken met een faculteit die net een ingrijpende reorganisatie achter de rug heeft waarbij het aantal departementen flink werd gereduceerd. Ook ligt er een nieuw facultair huisvestingplan. Daarin staat onder meer het voornemen om drie gebouwen te slopen.

Advertentie