Nationaal Onderwijsakkoord in de ijskast

Het onderwijsveld wil niet meer met het kabinet onderhandelen over een Nationaal Onderwijsakkoord. Dat laat de Stichting voor het Onderwijs – waar vakbonden, de VSNU en de Vereniging Hogescholen in samenwerken – vandaag weten.

“De partijen betreuren het dat het kabinet nog altijd geen perspectief kan bieden op de  loonontwikkeling van onderwijspersoneel”, schrijft de stichting in een persbericht. De regering wil het salaris van onderwijspersoneel op de nullijn houden, terwijl de vakbonden dit onverteerbaar vinden.

Vorige week werden de onderhandelingen al opgeschort nadat minister Dijsselbloem van Financiën aankondigde dat er 6 miljoen extra moet worden bezuinigd. Kennelijk is in de tussentijd duidelijk geworden dat beide partijen er definitief niet uitkomen.

Zolang er geen Nationaal onderwijsakkoord wordt gesloten, blijft er 344 miljoen euro op de plank liggen. Het kabinet heeft namelijk altijd gezegd dat geld dat in het regeerakkoord gereserveerd is voor onderwijsinvesteringen pas beschikbaar komt nádat er een akkoord ligt tussen het Rijk en het onderwijs. Een van de eisen is dat de arbeidsvoorwaarden worden “gemoderniseerd”.

Als het kabinet met betere voorstellen komt staat de stichting altijd open voor nieuwe gesprekken, aldus het persbericht.

 

Advertentie