Nederland wint eerste internationale natuurkundewedstrijd voor studenten

Studenten uit verschillende landen zwoegen op de natuurkundeopgaven

De kick-ass studenten die zaterdag de eerste internationale natuurkundewedstrijd Plancks wonnen, komen uit Nederland. Het team bestond uit drie studenten van de UU en één van de Radboud Universiteit. Tweede werd een ander Nederlands team en op de derde  plaats eindigde het team uit Polen.

Na de aftrap op vrijdag met het symposium waarin natuurkundigen Stephen Hawking, Gerard ’t Hooft en Immanuel Bloch schitterden, was het zaterdag tijd voor het echte werk: de internationale natuurkundewedstrijd. Deze is georganiseerd door 12 Utrechtse studenten. Er deden 32 teams uit 13 landen mee.  

Het Buys Ballot Gebouw in De Uithof was het zenuwcentrum voor de wedstrijd. De teams, bestaande uit twee tot maximaal vier studenten, zaten elk in een lokaal van 9 tot 13 te zwoegen op tien gecompliceerde natuurkundige vraagstukken. Ze mochten daarbij uitsluitend pen, papier, het bord en een eenvoudig rekenmachientje gebruiken.

De opgaven waren gemaakt door natuurkundedocenten en promovendi keken de opgaven na afloop na. “Elke vraag heeft zijn eigen promovendus die gespecialiseerd is op dat vlak”, zegt Felix Nolet van het organiserende bestuur. Hij had docenten en hoogleraren in binnen- en buitenland aangeschreven met de vraag een opgave in te sturen. “Uiteindelijk kwamen de meeste opgaven van docenten van Utrecht, maar dat is ook logisch, die konden we gewoon aanschieten met de vraag of ze nog wilden meedoen.”

In deze allereerste internationale wedstrijd voor natuurkundestudenten moet het juiste niveau van de vragen nog worden gevonden, zegt Casper van Schuppen van de organisatie. “We weten daarom niet of de opgaven te moeilijk of te makkelijk zijn. Het niveauverschil tussen landen en universiteiten kan groot zijn. Daar had Gerard ’t Hooft, met wie we overlegden, ons in het begin ook voor gewaarschuwd. Bovendien doen er met deze wedstrijd bachelorstudenten maar ook masterstudenten mee; dat maakt natuurlijk ook een verschil. Het is dus afwachten hoe de opgaven worden gemaakt.”

Een rondje door een deel van het Buys Ballot Gebouw levert deze zaterdagochtend lokalen zwoegende – voornamelijk mannelijke – studenten op. Gebogen over de opgaven hebben ze nauwelijks tijd om antwoord te geven op de vragen van Geertièn de Vries en Abe Wits die de kandidaten een kopje thee of koffie komen brengen vergezeld van een appel of een banaan. Ligt de gemiddelde student deze zaterdagochtend nog in bed, hier verdedigen studenten uit onder meer Tsjechië, Denemarken, Hongarije, Litouwen en Nederland de eer van hun land in een klam lokaal. Tijd om een raampje open te zetten is er natuurlijk niet. “De meeste exotische deelnemers komen uit Oekraïne, de teams uit China en Nigeria hebben na hun inschrijving niets meer van zich laten horen”, zegt Casper van Schuppen.

Volgend jaar is er weer een Plancks, dan in Leiden. Of de Leidse organisatie weer drie grootheden naar het voorafgaande symposium krijgt, is nog de vraag. “Maar daar draait  het natuurlijk niet echt om”, zegt Casper. “Wij hebben gewoon geluk gehad dat Stephen Hawking op ons simpele mailtje ja zei. Het heeft ons veel publiciteit opgeleverd waarmee de wedstrijd meteen veel aandacht heeft gekregen. Dat werkt ongetwijfeld nog even door. Hopelijk kan de wedstrijd van volgend jaar in Leiden daar nog van profiteren.” De hoop is dat de derde editie wordt georganiseerd door een universiteit in het buitenland.

De winnaars werden zondag gehuldigd door nobelprijswinnaar Gerard 't Hooft. De winnaars gingen naar huis met een plank als trofee en een geldbedrag van 2109,14 euro, wat is afgeleid van de constante van Planck. Stephen Hawking had nog geïnformeerd naar de uitslag van de wedstrijd.

Advertentie