Nederlandse artsen mogen in VS blijven werken

Creative commons: Pixabay

De organisatie heeft haar stempel van goedkeuring gegeven aan onderwijskeurmeester NVAO, die de medische opleidingen – net als alle andere opleidingen in het hoger onderwijs – periodiek tegen het licht houdt.

De erkenning is belangrijk voor basisartsen die na hun studie naar de VS willen voor werk of specialisatie. Omdat de Amerikaanse regels worden aangepast, dreigden ze daar vanaf 2023 niet meer aan de slag te kunnen.

Universiteiten nemen kosten erkenning samen voor rekening
Om dat te voorkomen besloot de NVAO een aanvraag in te dienen om erkend te worden bij de WMFE. Nederlandse en Vlaamse universiteiten namen gezamenlijk de kosten voor hun rekening; iedere instelling met een geneeskundeopleiding betaalde rond de vijfduizend euro.

Experts uit Australië, Zuid-Afrika en de VS namen een jaar geleden een kijkje bij de NVAO. Die was destijds bezig met de kwaliteitskeuring van de geneeskundeopleidingen van de Erasmus Universiteit Rotterdam en de experts volgden dat proces: hoe beoordeelt de NVAO het medisch onderwijs, het curriculum en de manier van toetsen?

Komende tien jaar erkend
Begin deze maand kwam het goede nieuws: de NVAO kreeg een positieve beoordeling en is voor de komende tien jaar officieel erkend door de WFME. Vlaanderen kent een ander systeem van accreditatie: de NVAO staat meer op afstand en universiteiten moeten zichzelf verantwoorden voor de kwaliteitsbewaking van hun opleidingen. De WFME vertrouwt erop dat dit ook hier goed gebeurt.

Advertentie