Nieuwe campuscolumnisten laten gevolgen van corona zien

Who are the nominees for DUB Campus Columnist 2022
Who are the nominees for DUB Campus Columnist 2022

De bekendmaking van de winnaars van de Campuscolumnisten 2022 vond dinsdag plaats tijdens een digitale bijeenkomst waarin de vijf genomineerden zich presenteerden. Voor het tweede achtereenvolgende jaar kon er geen prijsuitreiking op locatie plaatsvinden. Toch hadden zo’n vijftig mensen de weg gevonden naar de digitale bijeenkomst.

Hoofdredacteur Ries Agterberg constateerde in zijn toespraak dat veel van de ingezonden columns niet meer expliciet corona als thema hebben, maar dat de gevolgen van de pandemie wel veelvuldig op de achtergrond een rol spelen. “Er ontstaat langzaam maar zeker een nieuwe werkelijkheid. Je ziet een generatie studenten die een groot deel van hun studietijd hebben doorgebracht in coronatijd en dat is voor hen het studentenleven.” Zo schreef een student in een column:  “Ik ben in mijn tweede jaar en heb eigenlijk nog nauwelijks studiegenoten gezien. We praten over terugkeer naar een nieuw normaal, maar hoe kan ik als tweedejaars weten wat normaal is? Ik heb het gevoel dat er iets mist, maar heb geen flauw idee wat dat is.”

Van de vijf genomineerden , gingen er drie op voor de Nederlandse en twee voor de Engelstalige campuscolumnist. Alle genomineerden hadden een filmpje gemaakt waarin ze zich introduceerden. De video met de introductie van de Nederlandse kandidaten staat boven dit verhaal. De video van de internationale studenten vind je verderop in dit verhaal.

En de Nederlandse campuscolumnist is....
De jury koos als winnaar Leonie van Bruggen voor de Nederlandse pagina's. Ze is senior stafmedewerker Radiologie bij de faculteit Diergeneeskunde. Ze geeft ook les en is tutor van eerstejaars. Daarnaast doet ze een promotie-onderzoek op het gebied van forensische diergeneeskunde. Haar column Je gaat het pas zien als je door hebt gaat over haar werk in de dierenkliniek. Op een subtiele en overtuigende wijze legt ze een verband tussen dierenmishandeling en de coronatijd. De jury was onder de indruk van haar speelse omgang met de taal.

Toch had de jury ook veel waardering voor de twee andere genomineerden. Student Taal & Cultuurstudies Robin Harsmolle beschrijft in haar column een anekdote waarbij ze al rondfietsend in de stad een dode man ineen auto lijkt te zien zitten. Het is niet zozeer die anekdote die raakt, maar de verbeelding van een nieuwe student in de grote stad en de ongemakkelijkheden die dat met zich meebrengt. “Zo herkenbaar”, zei één van de juryleden.

En communicatiemedewerker Reineke Maschhaut van Geesteswetenschappen startte met de functie in coronatijd. In haar column Post apocalyps laat zij zien wat ze ervaart wanneer zij na de zomer voor het eerst naar kantoor mag. Maschhaut beschrijft dat beeldend waarbij je als lezer toch even de schok voelt van een meer dan een jaar verlaten kantoorruimte die in alle haast is achtergelaten en waar dan opeens de lichten weer aan gaan.
 


De internationale winnaar is...
De winnaar van de Engelstalige Campuscolumnist verblijft momenteel in India. Masterstudent Chandni Shyam doet veldwerk in het land waar ze vandaan komt. Daarover gaat ook haar column My LDR with UU. De jury ervoer haar column als een wervelwind. Goed opgeschreven, met een schrijnende boodschap die je als lezer direct raakt. Je kan je helemaal voorstellen hoe het is om in een land te zitten dat nog sterker worstelt met de pandemie dan wij in Nederland en de terughoudendheid die ze voelt bij de UU waar ze onderdeel van uit maakt, maar waarmee ze in contact kan komen.

Zij werd verkozen boven Ida van Zwetselaar, tweedejaars student bij  University College Utrecht. Haar column Oliebollenkraampjes sprong eruit omdat ze een verhaal vertelt met een betekenis, een symboliek en dat op een anekdotische wijze. Gewoon een concreet verhaal, een gebeurtenis op de Neude in Utrecht bij een oliebollenkraam. Daarover reflecteert ze.

Leonie van Bruggen en Chandni Shyam krijgen allebei het Erik Hardemanstipendium van 1000 euro. Zij zijn de opvolgers van Sophie Hudson en Lili Szarvas  .

Jury
De jury bestond dit jaar uit Floris van den Berg, docent Milieufilosofie van de Universiteit Utrecht, verbonden aan het Copernicus Instituut voor Duurzame Ontwikkeling, Lisanne van Sadelhoff, columnist bij onder meer het AD Utrechts Nieuwsblad, Nina van der Bent, masterstudent Health en freelance journalist en DUB-hoofdredacteur Ries Agterberg.

Advertentie