Oeps, peer review vergeten

Het artikel dat de Nederlandse wetenschapsfraudeur Don Poldermans verantwoordelijk houdt voor de dood van duizenden hartpatiënten, is voorlopig teruggetrokken. Het was nog niet door andere wetenschappers beoordeeld.

Europese hartpatiënten zijn jarenlang in gevaar gebracht doordat ze onterecht bètablokkers kregen voor een operatie, concludeerden twee wetenschappers vorige week in het European Heart Journal. Maar amper twee dagen later verdween het artikel van de website. Een redacteur zou vergeten zijn dat het nog door de peer review moest, meldt weblog Retraction Watch.

De richtlijn die in het artikel onder vuur lag, is opgesteld onder leiding van de Nederlandse internist Don Poldermans. Maar eind 2011 kwam aan het licht dat hij in een aantal wetenschappelijke publicaties fraude heeft gepleegd. Ook het onderzoek naar bètablokkers bleek te zijn gebaseerd op ondeugdelijke patiëntengegevens. 

Het teruggetrokken artikel wordt nu beoordeeld door vakgenoten. We willen op geen enkele manier op hun conclusie vooruitlopen”, benadrukt het European Heart Journal.

(Oorspronkelijk stond de kop Frauduleus onderzoek Don Poldermans kreeg geen peer review boven dit artikel. Dat was niet correct. Niet het onderzoek van Poldermans, maar een artikel van twee andere wetenschappers die schreven over de Poldermans-studie, kreeg namelijk geen peer review.)

Advertentie