The Office biedt ruimte voor sociaal ondernemers

Met gratis kantoorruimte in De Uithof wil de Universiteit Utrecht sociaal ondernemerschap onder studenten stimuleren. Woensdag 21 november opent The Office haar deuren.

The Office huisvest vijf studentenorganisaties die zich bezighouden met sociaal en duurzaam ondernemerschap. Woensdag opende Joop Kessels, directeur van de Universitaire Bestuursdienst het complex aan de Heidelberglaan 2. Hij onthulde een maatschappelijke walk of fame van de deelnemende studentondernemers. Welke organisaties vinden we in dit voorheen leegstaande pand naast het Van Unnikgebouw?

Stichting Move
DUB berichtte al eerder over Stichting Move. Leden van roeivereniging Orca wilden graag iets doen voor de wijk Hoograven waar de vereniging haar roeiloods heeft. Sinds 2008 brengen zij studenten en scholieren uit krachtwijken in studentensteden samen. Inmiddels werken zeven parttime medewerkers jaarlijks aan zo’n 25 projecten.

Michiel Bodt studeerde Bestuurs- & Organisatiewetenschap. Hij is medeoprichting en eindverantwoordelijke van Stichting Move. Hij vertelt hoe studenten naar scholen gaan en aan kinderen vragen wat er volgens hen in hun wijk moet veranderen. “Eerst komen kinderen met ideeën voor achtbanen en zwembaden; met de haalbare wensen gaan we vervolgens aan de slag.” In Hoograven leidde dat bijvoorbeeld tot een rij bankjes langs de looproute van ouderen uit een nabijgelegen verzorgingstehuis. Kinderen versierden de bankjes met tekeningen.

Wijkvernieuwing staat bij Stichting Move voorop. Maar ook sport blijft een belangrijk onderdeel voor deze ondernemers met een roeiverleden. Alle kinderen die meedoen aan de projecten krijgen een uitnodiging om samen met de studenten bij Orca te komen roeien. “Het voornaamste doel van deze initiatieven is de leefwerelden van zowel de student als de scholier te vergroten”, legt Bodt uit, “soms is het leuk even uit de bekende kaders te stappen”.

What The Fiets?
Eenmaal op kamers komen veel studenten er snel achter dat je het in Utrecht zonder fiets niet redt. Dat geldt ook voor internationale studenten. Tony Sevold komt uit Canada en volgt de master Sustainable Development. Samen met Amerikaanse, Noord-Ierse en Engelse medestudenten begon hij in september van dit jaar in De Uithof de duurzame fietsenwinkel What the Fiets?.

Met inmiddels tien studenten (onder wie een Tsjech en een paar Nederlanders) maken zij van oude wrakken nieuwe fietsen, die ze vervolgens te koop aanbieden, Met een What the Fiets? lidmaatschap (of 2 euro entree) krijgen bezoekers toegang tot de werkplaats en het gereedschap en kunnen zelf aan de slag. Tony vertelt dat zij in hun werkplaats alleen basisonderdelen op voorraad hebben. “Maar als iemand de onderdelen meeneemt die nodig zijn voor de reparatie, kunnen we samen kijken of we eruit komen”. Naast repareren en recyclen, onderwijzen zij daarom ook. Voor 5 euro volg je al een workshop bandenplakken en op de website zijn handleidingen te vinden om zelf aan de slag te gaan. Ondersteunen kan al even eenvoudig: doneer een fiets(wrak).

As We Speak
Utrecht is een levendige stad. Regelmatig openen nieuwe cafés en restaurants hun deuren, of laten HKU-studenten ergens hun werk zien. Echter, vindt het maar eens. Daar komt As We Speak van pas. Een online-magazine ‘over vooruitgang in Utrecht’ – met speciale aandacht voor technologie, design, duurzame ontwikkeling en vernieuwende horeca. Na een succesvolle eerdere versie in Arnhem, schrijven acht mensen nu een Utrechtse variant bij elkaar. Begin 2013 verschijnt dit op de al bestaande website www.aswespeak.nl. In Nijmegen doen studenten hetzelfde.

Niek Willemsen is student Duurzame Ontwikkeling in Utrecht. Hij vertelt dat de website een open platform moet worden. “Iedereen is welkom mee te doen en op de website zijn eigen passies na te streven. Ik richt mij bijvoorbeeld op architectuur omdat ik dat interessant vindt”. Het uiteindelijke doel van het magazine is een breed publiek samen te brengen en te verbinden. “Er gebeurt van alles in Utrecht”, zegt Niek, “maar wel allemaal op eilandjes. De Uithof is een eilandje, net als de HKU en de muziekscene. Wij brengen juist het geheel in kaart”.

SIFE
Utrecht Sife is de Utrechtse tak van het internationale netwerk Students In Free Enterprise, kortweg Sife. Dit wereldwijde studentennetwerk voor sociaal ondernemerschap is actief in 14 Nederlandse studentensteden. Jan Pieter Snoeij is student Economie en voorzitter van Sife Utrecht, waarvoor een veertigtal studenten werkt. Hij vertelt over de sociale werkplaats Fiets & Ik, waar Utrecht Sife mee samenwerkte. Kansarme mensen worden daar opgeleid tot fietsenmaker. “Fiets & Ik liep niet goed en bovendien vallen steeds meer subsidies voor sociale werkplaatsen weg”, vertelt Snoeij, “wij zijn toen bijgesprongen om dit initiatief duurzaam te maken”. Ook was Utrecht Sife betrokken bij Kookeiland, een catering om de integratie van vrouwelijke migranten te bevorderen. In teamverband (‘Team Grenzeloos’ deed het Kookeiland, ‘Team Kansrijk’ Fiets & Ik) werken studenten voor een bepaalde tijd aan projecten. Uitgangspunt is immers dat Sife zich ook weer snel terugtrekt en een zelfstandige organisatie achterlaat, legt Snoeij uit. “We blijven studenten die op een gegeven moment afstuderen, naar het buitenland gaan of een baan krijgen”.

SOON
Soon staat voor SOciaal ONdernemerschap. Starters en bestaande organisaties kunnen er terecht voor adviezen en trainingen rond sociaal ondernemerschap. Een soort adviesbureau, dus. Al zien de initiatiefnemers, en inmiddels afgestudeerde, Iesja Westerbeek (Organisatieverandering Management) en Robbert Maas (Communicatie, Beleid & Management) een belangrijk verschil. Soon bestaat namelijk uitsluitend uit studenten en pas afgestudeerden. Robbert: “Studenten kunnen bij ons praktijkervaring opdoen, tegelijkertijd profiteren organisaties van de verse kennis en het enthousiasme van deze studenten”.  

Robbert is blij met de nieuwe locatie in The Office, waar verschillende initiatieven van jonge sociale ondernemers samenkomen. “De activiteiten en gedrevenheid van iedereen werken inspirerend”. De mensen van Soon liepen er bovendien een oude bekende tegen het lijf: de duurzame fietsenmakers van What The Fiets? riepen vorig jaar de hulp van Soon in. “Ze hadden een geweldig idee, maar beperkte kennis van ondernemerschap”, blikt Robbert terug. “Met tips en een brede coaching is er een heel mooie onderneming uit voortgekomen”.

Advertentie