Rijkie Meeuwissen (midden) met haar schoonmaakteam in het Kruytgebouw

Personeel Kruytgebouw houdt handtekeningactie voor behoud schoonmaakster

Body: 

Schoonmaakbedrijf Asito neemt vanaf 1 december de schoonmaakdiensten in het het Kruytgebouw over. Wat er met de geliefde schoonmaakster Rijkie Meeuwissen gebeurt, is nog onduidelijk, tot verdriet van het personeel in het Kruytgebouw.

Schoonmaakbedrijf Asito neemt vanaf 1 december de schoonmaakdiensten in het het Kruytgebouw over. Wat er met de geliefde schoonmaakster Rijkie Meeuwissen gebeurt, is nog onduidelijk, tot verdriet van het personeel in het Kruytgebouw.

Meeuwissen kan haar huidige contract inruilen voor een contract bij Asito, maar twijfelt nog. In dienst treden van het schoonmaakbedrijf kan namelijk betekenen dat ze het door haar gekoesterde Kruytgebouw moet verlaten.

Biologe Elly van Donselaar noemt de situatie "te gek voor woorden". "Deze vrouw werkt 28 jaar in dit gebouw en iedereen draagt haar op handen. En nu dreigt ze slachtoffer te worden van de overname door Asito."

Van Donselaar is niet alleen om persoonlijke redenen geraakt door het mogelijke vertrek van schoonmaakster Meeuwissen. “De schoonmaak van laboratoria in het Kruytgebouw is geen sinecure. Rijkie weet precies hoe je dat moet doen.”

De verontwaardigde medewerkers van het Kruytgebouw verzamelen momenteel handtekeningen om Meeuwissen te behouden. Woensdagochtend hadden circa 140 medewerkers een krabbel gezet.

Van Donselaar: “Wij gaan de binnengehaalde handtekeningen donderdagmiddag overhandigen aan Eddie Verzendaal, directeur van het Facilitair Service Centrum. Hopelijk is er ook iemand van Asito aanwezig."

Meeuwissen zelf is overdonderd door de aandacht. “Het doet me echt goed”, vertelt ze. Morgen staat ze voor de keuze. Overstappen of niet. In de regel neemt een schoonmaakbedrijf de oude werknemers mee over. Maar dat geldt niet voor de leidinggevenden in een hogere salarisschaal. Rijkie Meeuwissen behoort tot die groep.

“Ze hebben me wel een aanbod gedaan, maar dan ging ik er op achteruit”, vertelt ze. “Daar moest ik over nadenken omdat ik ook bij mijn huidige bedrijf ISS dacht te kunnen blijven.” Dat laatste bleek niet zo makkelijk als ze dacht. Ze hebben laten weten  waarschijnlijk geen werk voor haar te hebben.

Inmiddels zou haar oude bedrijf bereid zijn het verschil in salaris bij te passen. “Dat wil ik wel, maar toen kreeg ik te horen dat ik dan niet zou kunnen terugkeren in het Kruytgebouw. Dat was wel even een schok. Het is nog niet eens zeker dat mijn oude bedrijf mijn salaris aanvult. Als ik moet inleveren, dan zou ik toch minstens op deze werkplek moeten kunnen blijven?”

Meeuwisen geeft leiding aan een team van schoonmakers. Ze zitten in hun eigen kamer met in de hoek een aquarium en op tafel een enorme bak pepernoten. We willen hun Rijkie niet kwijt, zeggen ze.

“Dat hoeft ook helemaal niet”, reageert Gerrit de Roos van schoonmaakbedrijf Asito. “Wij waarderen de competentie van deze mevrouw en willen daar graag gebruik van maken. Daarom hebben we haar een goed aanbod gedaan met een salaris dat past bij het werk dat ze bij ons gaat doen.”

Het klopt wel dat Meeuwissen niet automatisch in het Kruytgebouw kan blijven werken. De Roos: “Wij werken op een andere manier en nieuwe medewerkers draaien mee in dat concept. Daarbij kijken waar iemand het beste past. Het kan best zijn dat ze deels in het Kruytgebouw komt te werken, maar dat is zeker geen vaststaand feit.”

De universiteit heeft de schoonmaak van de gebouwen uitbesteed. De aanbesteding gebeurt in regio's. Bij de laatste aanbesteding heeft Asito de drie regio's in De Uithof gewonnen. In de binnenstad kwam het bedrijf Westerveld als winnaar uit de bus.

Facebook Twitter Whatsapp Mail