Prestigieuze buitenlandbeurs voor drie jonge Utrechtse onderzoekers

Vijftien veelbelovende wetenschappers kunnen dankzij een Rubicon-beurs van onderzoeksfinancier NWO ervaring opdoen in het buitenland. Drie van de ontvangers zijn recent in Utrecht gepromoveerd.

Er kwamen 94 aanvragen binnen, negentien minder dan in de vorige ronde. Van de vijftien onderzoekers gaan de meeste twee jaar naar het buitenland. De meesten vertrekken naar Verenigde Staten, ook Spanje, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk en Zwitserland zijn in trek. 

De beurzen zijn bestemd voor net gepromoveerde onderzoekers en zijn vernoemd naar de rivier de Rubicon, die Julius Caesar met zijn leger overstak om de macht in Rome over te nemen. Het programma is een opmaat naar de Veni-, Vidi- en Vici-subsidies voor respectievelijk beginnende, ervaren en zeer ervaren wetenschappers. 

De drie 'Utrechtse' beurswinnaars zijn Janneke Jaspers, Ewoud Schmidt en Qian Feng. Virologe Feng gaat met de beurs aan de slag bij Eidgenössische Technische Hochschule (ETH) in Zürich. Kankeronderzoekster Jaspers en neurowetenschapper Schmidt gebruiken de beurs voor onderzoek in de Verenigde Staten.

De lijst met de vijftien gehonoreerden staat op de site van onderzoeksfinancier NWO.

Advertentie