Reserves hogescholen opnieuw groter

Vorig jaar hebben de hogescholen samen 110 miljoen euro overgehouden, blijkt uit een analyse van hun jaarverslagen 2013. Het eigen vermogen van het hbo groeide in vijf jaar tijd van één miljard naar 1,5 miljard euro.

Dat meldt Hogeronderwijs.nu, website van de Algemene Onderwijsbond, op grond van de jaarverslagen. De groei van het vermogen komt niet onverwacht. In december 2013 kregen de hogescholen ieder hun aandeel van de 35 miljoen euro die het hbo in het Herfstakkoord werd toebedeeld. Die miljoenen kwamen te laat binnen om in dat jaar nog uit te geven.

Daarnaast keerde het in 2011 opgeheven Waarborgfonds hbo 32 miljoen euro uit. De overige 43 miljoen euro hebben hogescholen volgens het onderzoek overgehouden door de hand op de knip te houden.

Van alle hogescholen boekte de Hogeschool Zeeland in 2013 de grootste ‘winst’: ze hield ruim tien procent, oftewel 4,7 miljoen over van de 44 miljoen die er in 2013 binnenkwam. Avans Hogeschool verwachtte een overschot van 9,5 miljoen, maar hield 19,5 miljoen over (8,6 procent). De Brabantse hogeschool gaat volgend jaar fors meer in onderwijs investeren.

Van de brede hogescholen kwam vorig jaar alleen de Hogeschool Utrecht 200 duizend euro te kort – veel minder dan het begrote verlies van 15,9 miljoen.

Van de hogescholen in het kunstonderwijs, de agrarische hogescholen en de zelfstandige pabo’s draaide de helft vorig jaar verlies. Omdat de gespecialiseerde hogescholen over het algemeen een goede vermogenspositie hebben, leiden die tekorten niet meteen tot problemen, aldus Hogeronderwijs.nu.

Advertentie