Snelste vogel ter wereld nestelt zich op Van Unnikgebouw

Body: 

De laatste tijd worden er regelmatig slechtvalken gespot rond het Willem C. van Unnikgebouw. En wat blijkt nu? Een paartje van de allersnelste vogels op aarde heeft zich bovenin het hoogste gebouw in De Uithof genesteld.

De laatste tijd worden er regelmatig slechtvalken gespot rond het Willem C. van Unnikgebouw. En wat blijkt nu? Een paartje van de allersnelste vogels op aarde heeft zich bovenin het hoogste gebouw in De Uithof genesteld.

Een deel van het enorme Willem C. van Unnikgebouw staat leeg. Daar wordt nu door een bijzondere vogelsoort dankbaar gebruik van gemaakt. Op een richel van de 21ste verdieping heeft een paartje slechtvalken zich genesteld, staat in een bericht op het intranet van de UU. Deze vogels zijn de snelsten ter wereld, met snelheden tussen de 200 tot 260 km/uur.

Omdat slechtvalken volgens de Flora- en faunawet niet gestoord mogen worden tijdens het broeden, blijven de vogels voorlopig op het Van Unnikgebouw. Het wassen van de ramen, verwijderen van het lustrumdoek en onderhouden van het dak zit er daarom de komende tijd niet in. Het is wachten tot de jongen rond half juni tot begin juli uitgevlogen zijn.

De universiteit gaat ondertussen op zoek naar een nieuwe, aantrekkelijke broedplaats voor de slechtvalken. Het grootste probleem is namelijk dat een nestlocatie van slechtvalken volgens de wet behouden moet blijven. De vogels zullen dus eerst een nieuwe broedplaats moeten hebben voordat de werkzaamheden weer hervat kunnen worden. Het plaatsen van een slechtvalkenkast op een ander hoog gebouw kan helpen om de vogels te laten vertrekken. 

Facebook Twitter Whatsapp Mail