Student TU/e wint prijsvraag over ‘Muur van Mussert’

Het Bedenkcentrum van de Eindhovense student Rick Abelen

Eind jaren dertig kocht de Nationaal-Socialistische Beweging (NSB) een stuk grond in het Gelderse Lunteren om daar grote partijbijeenkomsten te organiseren. Van de oorspronkelijke gebouwen is alleen ‘de muur van Mussert’ overgebleven, waarop NSB-leider Anton Mussert toespraken hield. De laatste jaren was er discussie of het complex moest worden afgebroken.

De wetenschapswinkel van de Wageningen Universiteit organiseerde een prijsvraag over wat er met de muur van Mussert moet gebeuren. Er waren zestien inzendingen van verschillende universiteiten en hogescholen.

Bouwkundestudent Rick Abelen van de TU Eindhoven kwam als winnaar uit de bus. In zijn ontwerp schrijft hij: “De muur van Mussert wordt een Bedenkingscentrum. Geen gedenkteken, maar een bedenkteken.” Hij wil dat straks “iedere Nederlandse middelbare scholier voor zijn bewustwording een keer in zijn schoolloopbaan een plek als deze heeft bezocht”.

Foute symboliek
In het ondergrondse auditorium kunnen tijdelijke exposities worden gehouden, die zijn gekoppeld aan “actuele samenlevingsvraagstukken zoals bijvoorbeeld de omgang met diversiteit of eigentijdse vormen van verraad”. Het museum moet de “foute symboliek” van de plek laten zien.

De jury noemt het idee om ondergronds te gaan “vernieuwend en gedurfd, want dat zou kunnen bijdragen aan een sfeer van bedruktheid die overgebracht kan worden.” De kleur zwart, die in Abelens ontwerp terugkomt, past daar volgens de jury goed bij.

Op nummer twee en drie eindigden studenten van de Universiteit van Amsterdam. Minister Van Engelshoven van Cultuur moet uiteindelijk besluiten wat er met de muur gaat gebeuren.

Advertentie