Studietoelage voor arbeidsgehandicapten

Gemeenten gaan waarschijnlijk speciale studietoelagen uitkeren aan gehandicapte jongeren. Daar wil D66 miljoenen voor vrijmaken en regeringspartij PvdA steunt het plan.

Het gaat om arbeidsgehandicapte jongeren die niet in staat zijn het minimumloon te verdienen. Als ze gaan studeren, zouden gemeenten hun studiefinanciering moeten aanvullen met een toelage.

“Voor hen is het moeilijk om een bijbaan te nemen”, zegt Kamerlid Steven van Weyenberg (D66) tegen Nu.nl. “Ook doen zij vaak langer over hun studie. Gemeenten kunnen hen nu extra ondersteunen, zodat zij toch een opleiding kunnen volgen en afmaken.”

Vanmiddag praat de Tweede Kamer over de zogeheten participatiewet, waarmee het kabinet jonge gehandicapten tot werk wil dwingen door te korten op hun uitkering. De nieuwe wet ligt gevoelig, maar krijgt steun van een ruime meerderheid. Enkele weken geleden informeerde staatssecretaris Jetta Klijnsma de Tweede Kamer over afspraken met D66, ChristenUnie en SGP, die zij in de Eerste Kamer nodig heeft. Toen is er nog niets over de studietoelage gezegd.

Maar D66 heeft er in de onderhandelingen wel een belangrijk punt van gemaakt. Afgesproken is dat de partij een amendement indient en een meerderheid in de Tweede Kamer achter zich probeert te krijgen.

D66 dient het amendement op de participatiewet vandaag in. Werkgevers zijn soms huiverig om gehandicapten in dienst te nemen, aldus de toelichting op het amendement. Met een diploma kan iemand laten zien dat hij gemotiveerd is en veel in zijn mars heeft.

Volgend jaar zou het kabinet er zo’n zes miljoen euro voor moeten vrijmaken en dat bedrag moet uiteindelijk oplopen tot 35 miljoen euro per jaar. De toelage is niet voor iedereen. De jongeren mogen niet te veel eigen vermogen hebben en moeten recht hebben op studiefinanciering.

Advertentie