Stufi op? Proef je maaltijd gratis bij elkaar

Een gezamenlijke maaltijd gemaakt van krijgertjes

Het is weer zo ver: je hebt een week over aan het einde van je stufi. Hoe kom je op een creatieve manier aan een gratis maaltijd? Eveline Esser en Roos van Tongeren proeven hun lunch bij elkaar en eten gezellig met vrienden. Deel 4.

Ik sla de tekst over en ga meteen naar het fimpje!

In de loop van de week hebben we verschillende tips gekregen. Eentje die we veel hebben gehoord, is: “Ga op de Steenweg eten proeven”. En inderdaad. In de winkelstraat staan twee nette enquêteurs  met een blauw klapbordje om je eten aan te bieden. Ik werd meegenomen naar een lokaaltje waar ik twee bordjes couscous en drie bordjes lasagne mocht proeven. Het was wel een beetje ongemakkelijk: tegenover mij zat iemand constant te kijken hoe ik at.

Na de proeverij zat ik al behoorlijk vol, maar ik ging toch door naar de markt. Hier vroeg ik wat marktkooplui of ze nog wat eten over hadden wat anders weggegooid zou worden. De reacties waren wisselend, van ‘Ga toch werken’ tot twee stukken gratis kaas! Ook op de markt kun je je te buiten gaan aan het proeven van hapjes zoals olijven en kaas.

In supermarkten staan ook vaak dingen uitgestald die je kunt proeven. Zo is woensdag ‘krentenbollendag’ bij de Albert Heijn in Hoog Catharijne, daar kun je dus gewoon gratis krentenbollen proeven.

Nodig vrienden uit
Omdat we in de laatste dag aardig wat eten gratis bij elkaar hebben gescharreld, is er genoeg om dat te delen met vrienden. Na een oproepje op Facebook komt er een vriendin langs en Roos’ huisgenoot wilde in ruil voor aardappels ook wel mee-eten. Met de aardappels erbij koken we een echte maaltijd van vis, rode kool, appelmoes en aardappels, met een stuk kaas toe. Dit kun je natuurlijk elke dag doen, maar dan weet je nooit zeker of er wel vrienden komen eten. Je kan ook wekelijks een kliekjesdag organiseren, bijvoorbeeld ‘vrijdag kliekjesdag’ en dan weten al je vrienden dat ze bij jou kunnen langskomen voor een gezellige maaltijd. Zie ons filmpje:

Advertentie