Tabaksfabrikant krijgt boete voor deals met studentenverenigingen

De NVWA bevestigt een bericht hierover van de Onderzoeksredactie Tabak. Een woordvoerder wil verder niet ingaan op de zaak omdat het onderzoek nog loopt en tabaksfabrikant JTI nog in beroep kan gaan.

De Onderzoeksredactie Tabak onthulde vorig jaar dat JTI studentenverenigingen in Groningen, Utrecht, Amsterdam, Leiden, Rotterdam, Delft, en Maastricht heeft betaald, zodat die alleen de JTI-merken Camel en Winston zouden verkopen. Zo had het Utrechtse Unitas tot 1 april een "plezierige samenwerking" met de fabrikant, zo tekent de onderzoeksredactie op uit mond van de rector. Dit soort afspraken valt onder illegale sponsoring, bepaalde de rechter in een eerdere zaak. Daarop staat een boete van 45 duizend euro die bij iedere nieuwe overtreding hoger wordt. Volgens de Onderzoeksredactie Tabak kan de boete voor JTI zodoende oplopen tot drie miljoen euro. 

JTI wil geen commentaar geven. Het bedrijf bestudeert de beslissing van de NVWA en heeft nog niet besloten of het beroep aantekent. Onderzoeksredactie Tabak wordt betaald door de uitgever van het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde, maar die heeft naar eigen zeggen geen invloed op het onderzoek.

Advertentie