Te laag niveau bij drie wo-masterstudies

Eén masteropleiding van Nyenrode en twee postinitiële masters van de Universiteit Maastricht zijn niet in één keer door de keuring van de NVAO gekomen. Het onderwijsprogramma en de scripties waren niet goed genoeg.

De wo-masteropleiding management van de particuliere Nyenrode Business University krijgt flinke kritiek. Het curriculum besteedt te veel aandacht aan professionele vaardigheden en te weinig aan academische. De studenten zouden minder tijd moeten spenderen aan persoonlijke reflectie en meer aan wetenschappelijk onderzoek en academisch schrijven.

Aan de scripties valt dat af te lezen. Die rammelen methodologisch nogal en halen het academische niveau vaak niet. Veel scripties worden bovendien door twee studenten geschreven, waarbij de individuele prestaties niet goed worden onderscheiden.

Toch vertrouwt onderwijskeurmeester NVAO erop dat de opleiding het programma en het niveau van de opleiding binnen twee jaar naar een hoger plan kan tillen.

Ook de twee postinitiële masterstudies intellectual property law and knowledge management (IPKM) van de Universiteit Maastricht krijgen een gele kaart. De opleidingen zijn bedoeld voor juristen en niet-juristen die zich willen specialiseren in intellectueel eigendom, patentrecht en industriële technologie.

De Engelstalige opleidingen zijn selectief en hebben goede docenten. Wel moet het onderwijsprogramma meer aandacht schenken aan wetenschappelijke juridische methodologie en aan het structureren van teksten, vindt de NVAO.

Kritiek is er ook op de examencommissie, die de kwaliteit van de toetsing moet waarborgen: de drie leden zijn zelf vaak eerste en tweede supervisors van de scripties. Toeval of niet, tien procent van alle scripties haalt het vereiste niveau niet, soms zelfs op geen stukken na: hoewel veel studenten al een masterdiploma hebben of zelfs zijn gepromoveerd, was het niveau van sommige scripties “a bare pass even for an undergraduate level”. Bijna alle scripties werden bovendien anderhalf tot twee punten te hoog beoordeeld.

Ook in dit geval verwacht de NVAO dat beide opleidingen de problemen in twee jaar hebben opgelost.

Advertentie