Universiteiten blijven voorlopig langstudeerboete innen

Het kan niet lang meer duren, maar het is nog steeds niet duidelijk wanneer hogescholen en universiteiten zullen stoppen met het innen van de langstudeerboete en de betaalde boetes terugstorten.

VVD en PvdA willen de langstudeermaatregel per direct terugdraaien. Dat hebben ze afgesproken in hun ‘deelakkoord’ voor de begroting van volgend jaar. Dinsdag dienen de twee partijen in de Tweede Kamer hierover een motie in.

Zodra die wordt aangenomen, stuurt Zijlstra een brief aan de hogeronderwijsinstellingen. Daarin zal staan dat ze mogen stoppen met het uitvoeren van de maatregel. Hij loopt daarmee vooruit op de wetswijziging die eraan komt. 

De vereniging van universiteiten (VSNU) laat weten het voornemen van de VVD en PvdA de langstudeermaatregel af te schaffen, te steunen. Zij wachten op de formele instructie van het ministerie om te stoppen met het innen en terugstorten van de boetes.

De afgelopen weken lieten universiteiten en hogescholen weten dat studenten gewoon de langstudeerboete moesten betalen, zolang de wet niet was veranderd. De instellingen konden immers niet anders dan de wet uitvoeren.

Veel studenten betalen het collegegeld (inclusief de boete) in termijnen. Hoe snel onderwijsinstellingen de bedragen kunnen aanpassen, is nog niet bekend. Ze hebben afgesproken dat ze de studenten op hetzelfde moment zullen informeren.

Advertentie