Utrechter Hans Clevers kandidaat-opvolger Dijkgraaf bij KNAW

Body: 

De vooraanstaande moleculair bioloog Hans Clevers is voorgedragen als nieuwe president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De komende weken stemmen de leden over zijn benoeming.

De vooraanstaande moleculair bioloog Hans Clevers is voorgedragen als nieuwe president van de Koninklijke Akademie van Wetenschappen. De komende weken stemmen de leden over zijn benoeming.

Een woordvoerder van de KNAW bevestigt een bericht daarover op NRC.nl. Aanstaande maandag stemt de afdeling letterkunde over de benoeming, twee weken later zijn de natuurkundigen aan de beurt. Clevers volgt Robbert Dijkgraaf op, die naar de Verenigde Staten vertrekt om directeur te worden van het Institute for Advanced Study.

Clevers (1957) is sinds 2002 wetenschappelijk leider van het Hubrecht-laboratorium in Utrecht en is daarnaast  buitengewoon hoogleraar moleculaire genetica aan het UMC Utrecht en de faculteit Diergeneeskunde van de Universiteit Utrecht. Hij won in 2001 de Spinozaprijs. In 2008 kreeg hij een ERC advanced grant, een Europese onderzoeksbeurs van 2,5 miljoen euro. In januari werd hem de Léopold Griffuel-prijs toegekend voor zijn onderzoek naar stamcellen en het ontstaan van kanker aan de dikke darm.

Hans Clevers is een oud-collega van voormalig minister Plasterk. Tussen 2002 tot 2007 waren ze samen directeur van het Hubrecht-laboratorium.

Clevers toonde zich in zijn oratie in 2005 een groot voorstander van externe peer review als basis voor de verdeling van onderzoeksgelden. “Het allerbelangrijkste is de invoering van een breed en streng systeem van beloning naar kwaliteit, waarin externe peer review centraal staat. Het gehele overheidsbudget zou op deze wijze ingezet moeten worden.”

De Humanistische Omroep maakte in 2010 het volgende portret van Hans Clevers:
Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Facebook Twitter Whatsapp Mail