Utrechtse hoogleraar zou geld verdienen aan heroïne

De Utrechtse hoogleraar Farmacie Jos Beijnen is verbonden aan een bv van het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis dat heroïne produceert om oudere junks te helpen. Wettelijk is die constructie geen probleem, maar de inkomsten voor het ziekenhuis zijn volgens NRC Handelsblad hoog.

Wetenschappers die in opdracht van de overheid drugs mogen produceren, distribueren en verkopen. Het klinkt vreemd, maar het gebeurt al jaren. Met name oudere junks kunnen zo in een gecontroleerde omgeving geholpen worden, Zij bezorgen de samenleving op deze wijze minder overlast.

Politiek gevoelig ligt het wel. De Tweede Kamer ging in 2004 akkoord met deze vorm van hulpverlening en het ministerie van Volksgezondheid besteedde de fabricage uit aan één partij. Dat wordt de Di-actetyIM BV, een bv van het Slotervaartziekenhuis die onder leiding staat van de Utrechtse hoogleraar Jos Beijnen. De heroïne wordt gefabriceerd op een geheime locatie en van daaruit naar de deelnemende ziekenhuizen gedistribueerd.

Tot zo ver is er niets aan de hand. De heroïne is van goede kwaliteit en het project heeft succes. NRC Handelsblad meldt echter vandaag dat de prijs die het ministerie voor de heroïne moet betalen al jaren veel te hoog is. De jaarlijkse winst van de bv ligt zo rond de 1 miljoen euro.

Het ministerie liet in 2010 al een onderzoek uitvoeren door accountant Deloitte en die schreef in een vernietigend rapport dat het ziekenhuis de administratie niet op orde had en er slecht zicht was op de geldstromen en de productiecapaciteit van het heroïnelab. Pas in 2012 zijn nieuwe prijsafspraken gemaakt. Maar dat heeft geen effect gehad op de totale omzet van de bv.

Het Slotervaartziekenhuis wijst de suggestie in een verklaring van de hand dat opbrengsten van de productie van medicinale heroïne verdoezeld zouden zijn. Bovendien komt het geld volgens de verklaring rechtstreeks ten goede aan onderzoek en de gezondheidszorg. "Dat de productie plaatsvindt en is aanbesteed is een rechtstreeks gevolg van een politiek besluit. Een besluit dat een belangrijk maatschappelijk doel dient in het kader van de verslavingszorg."

Jos Beijnen wordt in het artikel neergezet als 'eminent' hoogleraar die naast deze functie ook een 'ondernemende apotheker' is. Hij was jarenlang ziekenhuisapotheker van het Slotervaartziekenhuis en zat tot augustus 2014 ook in de Raad van Bestuur. Volgens NRC sloot hij als bestuurder regelmatig contracten af met bv'tjes waar hij zelf deel van uitmaakte. NRC: "In de kluwen van stichtingen en bv’s waar Beijnen bij betrokken is, is nauwelijks te ontwarren hoe de geldstromen lopen. Wel is duidelijk dat bovenin de piramide van instellingen een goed gefinancierde privé-bv van Jos Beijnen staat. Daarin zit 1,4 miljoen euro aan liquide middelen, en geen schulden."

 Beijnen zelf geeft geen commentaar. 

Tags: drugs

Advertentie