UU’er Thijs Toonen verzamelt stemmen om VN-jongerenvertegenwoordiger te worden

Thijs Toonen gevolgd door de redactie van Jongeren en Politiek: "Al die aandacht is wel even wennen"

Rechtenstudent Thijs Toonen (20) is hard aan het werk om jongerenvertegenwoordiger van de Verenigde Naties te worden. Hij heeft nog één week om zoveel mogelijk stemmen te werven.

Thijs gaat de strijd aan met Elian Yahye (18) uit Leiden. Beiden willen jongerenvertegenwoordiger in de Algemene Vergadering van de VN te worden. Een jongerenvertegenwoodiger is de schakel tussen de Nederlandse jeugd en allerlei politieke instanties.

Dromen van de VN
Thijs droomt ervan bij de VN te werken en zich sterk te maken voor onderwijs en mensenrechten.Tijdens zijn middelbare schooltijd was Thijs hier nog helemaal niet bezig, maar zijn rechtenstudie aan de Universiteit Utrecht vormde voor hem een keerpunt en maakte dat hij zich wil inzetten voor het waarborgen van mensenrechten. Thijs: “Hoe meer ik hierover leer, hoe meer ik die wil beschermen.”

Thijs focust zich ook op het recht op onderwijs. Educatie is volgens hem de manier om de wereld beter te maken. “Daarom wil ik onderwijs voor iedereen toegankelijk maken.”

In de spotlights
Het is hard werken voor de finalist om zijn droom om jongerenvertegenwoordiger te worden werkelijkheid te laten worden. Flyers moeten worden uitgedeeld, een promotiefilmpje is gemaakt en als onderdeel van zijn campagne wordt hij gevolgd door vier leden van de redactie Jongeren en Politiek. Zij maken voor Nieuws Vallei een reportage over hem in aanloop naar de verkiezingen. Ook was Thijs deze week op de radio te horen bij FunX.

Al die aandacht is wel even wennen. Thijs: “Normaal krijg ik nooit zoveel aandacht en ik ben zelf ook niet erg actief op sociale media. Dat is nu wel anders. Ik heb een Facebookpagina, ik moet mijzelf constant presenteren en introduceren aan onbekenden. Uit mijzelf stap ik niet gauw op mensen af, dus ik moest echt uit mijn comfortzone komen.”

Dit harde werken heeft Thijs er zeker voor over: “Ik kan niet de hele dag stilzitten. Ik wil actie ondernemen, mijzelf blijven ontwikkelen en bezig zijn. Net zoals de teksten van de overleden rapper Tupac voor mij een grote inspiratiebron zijn, wil ik anderen ook inspireren. Tupac roept in zijn teksten jongeren op om hun dromen na te jagen en door hard te werken deze te realiseren. Als je jong bent, heb je daar de tijd voor. Dat is ook de boodschap die ik andere jongeren wil meegeven.”

Natuurlijk hoopt Thijs dat hij wint, maar mocht het niet zo zijn dan blijft hij zich toch inzetten om het recht op onderwijs voor iedereen te garanderen. Na zijn bachelor wil hij de master Human Rights in London volgen om daarna als vredesbemiddelaar in conflictgebieden voor te VN werken. Thijs: “Organisaties die geen mensenrechten respecteren en niet het recht op onderwijs waarborgen, moeten op de vingers getikt worden en daar wil ik mij voor in zetten.”

Recht op onderwijs
Twee jaar geleden zag Thijs de vacature voor jongerenvertegenwoordiger al voorbijkomen, maar vond toen dat hij te weinig kennis had om zich kandidaat te stellen. “Om problemen op te kunnen lossen en de schakel tussen jongeren en politici te zijn, moet ik weten wat er speelt bij jongeren. Daarom meldde ik mij aan als vrijwilliger bij Vluchtelingenwerk Nederland. Thijs staat hier kwetsbare jongeren bij in hun asielprocedure en met hen praat hij over onderwijs en problemen die de vluchtelingen ondervinden.

Wat Thijs opvalt tijdens zijn vrijwilligerswerk, is dat alle jongeren die hij spreekt graag willen leren, maar niet alle jongeren deze mogelijkheid hebben. Thijs: “Iedereen verdient toegang tot onderwijs. Dat is nu niet zo, meer dan 10.000 jongeren in Nederland kunnen niet naar school. Dit aantal vind ik veel te hoog.”

Toen Thijs de vacature dit jaar op Facebook weer voorbij zag komen twijfelde hij dan ook geen seconde of hij zich zou aanmelden: “Dit is mijn kans om mijn droom werkelijkheid te laten worden.”

Jongeren een stem geven
Thijs noemt zichzelf een ‘echte verbinder’ en hoopt als jongerenvertegenwoordiger jongeren een stem in de politiek te geven. “Jongeren zijn ‘open-minded'  en kunnen met een frisse blik oplossingen voor problemen bedenken. Zij zijn de toekomst en moeten een stem krijgen om mee te beslissen over deze toekomst. Dit is een uitdaging, maar ik ben er klaar voor om hard aan de slag te gaan.”

Om jongerenvertegenwoordiger te worden moet je worden gekozen. Iedere jongere tussen de 18 en 25 jaar met de Nederlandse nationaliteit kan meedoen aan de verkiezingen. Jongerenvertegenwoordigers worden begeleidt door de Nationale Jeugdraad (NJR) en trekken door heel Nederland om aan jongeren gastlessen en workshops te geven. Daarnaast zitten de vertegenwoordigers in panels, zetten ze enquêtes uit en doen mee aan aan debatten. In totaal zijn er vier vertegenwoordigers, voor ieder onderwerp binnen de NJR één. Een vertegenwoordiger wordt aangesteld voor een termijn van twee jaar.

Als Thijs wint, mag hij een toespraak houden in het hoofdkantoor van de VN in New York tijdens de Algemene Vergadering. Alle informatie die hij heeft verzameld door in gesprek te gaan met vluchtelingen en jongeren over onderwijs zal hij hier presenteren.

Nacht van de VN
Thijs is druk bezig zoveel mogelijk stemmen te werven door flyers uit te delen, universiteiten en hogescholen te bezoeken en met jongeren in gesprek te gaan. “Ik probeer mensen direct te laten stemmen als ik met hun praat, want een flyer verdwijnt nog wel eens in de prullenbak.”

Stemmen kan tot maandag 24 oktober 21 uur. Dan is er ook De Nacht van de VN in Pakhuis De Zwijger in Amsterdam. Hier krijgen de vier kandidaten een laatste kans twijfelende stemmers over de streep te trekken tijdens een pitch van één minuut. Stemmen die op deze avond worden uitgebracht tellen dubbel. Aan het eind van de avond is bekend of Thijs heeft gewonnen.

Stemmen op Thijs? Dat kan door ‘Thijs’ te sms’en naar 5040 of je stem digitaal uit te brengen.

Advertentie