UU en de Volkskrant onderzoeken: is dunne vrouw de ideale vrouw?

De Universiteit Utrecht doet op verzoek van de Volkskrant onderzoek naar de mening van mannen over het uiterlijk van vrouwen. Ook wordt meteen gevraagd hoe mannen over hun eigen uiterlijk denken. Naar deze vragen is nog nooit wetenschappelijk onderzoek gedaan.

"Ik ben gevraagd door de Volkskrant om dit onderzoek te bedenken en uit te voeren", zegt seksuologe en hoogleraar kwaliteit Psychologie onderwijs Liesbeth Woertman. Samen met promovenda Femke van den Brink heeft ze een vragenlijst gemaakt over hoe de man de vrouw het liefste ziet. Is botox oké? Is grijs haar een schoonheidsideaal? Is dun ideaal of niet? Ook wordt het mannelijk uiterlijk onder de loep genomen. Zo worden mannen gevraagd hoeveel aandacht zij besteden aan hun uiterlijk.

Vanaf 11 juni staat deze enquête op de site van de Volkskrant. Aan mannen is gevraagd om de vragenlijst in te vullen. "Sinds woensdag staat de lijst op de website van de Volkskrant en tot onze verbazing was de lijst al snel ingevuld door duizenden mannen. De server explodeerde! Op dit moment is het webteam van de UU hard bezig om de server op orde te brengen", zegt Woertman.

De vragenlijst staat nu nog alleen op de site van de Volkskrant en kunnen ook alleen Volkskrant-abonnees de vragen beantwoorden. "Als de server het weer goed doet, wordt de vragenlijst ook op andere sites geplaatst", zegt Woertman. "We proberen uiteraard een representatieve groep mannen deel te laten nemen aan het onderzoek, en niet alleen mannelijke Volkskrant-abonnees."

Woertman doet al jaren onderzoek naar het lichaamsbeeld van vrouwen. Ze ziet dit dan ook als een mooie kans om van mannen te horen wat zij nu van het uiterlijk van vrouwen vinden én hoe ze denken over hun eigen uiterlijk.

Voor het werven van respondenten trekken Woertman en Van den Brink zeker drie maanden uit. De Volkskrant is van plan om in het najaar de resultaten bekend te maken in het Volkskrant Magazine.

Advertentie