UU'ers racen op klassiek zeilschip

De UU is dit jaar met een team vertegenwoordigd op 'de rees'

Eind deze maand gaat de Race of the Classics van start, een zeilrace op klassieke zeilschepen. Een team van Utrechtse studenten doet mee.

Dit jaar vindt de 27e editie plaats van de Race of the Classics, een wedstrijd waarbij ruim 500 studenten varen op klassieke zeilschepen. De organisatie wil met ‘de Rees’ het contact tussen studenten en het bedrijfsleven en tussen studenten van verschillende universiteiten en hogescholen bevorderen.

Het is de grootste zeilrace voor studenten op klassieke schepen. Onder begeleiding van professionele schippers strijden de studenten om verschillende prijzen. Vanuit Rotterdam varen de schepen via België naar Engeland, om uiteindelijk aan te meren in Amsterdam.

De Universiteit Utrecht doet voor de tweede keer mee aan De Rees. Na de succesvolle deelname van Team UU aan de vorige editie, begon het dit jaar bij een aantal matrozen opnieuw te kriebelen toen de inschrijving voor dit jaar open ging. Één van hen is student sociale geografie en planologie Thom Veldkamp (25). Naast student klinische en gezondheidspsychologie Ben Oldenhof (24) is hij één van de twee teamcaptains.

In de zoektocht naar nieuwe teamgenoten werden sportteams, studentenverenigingen en huisgenoten afgegaan. Uiteindelijk werd een twintigkoppig team samengesteld dat de Utrechtse eer zal proberen hoog te houden tijdens de race. Om het team zo optimaal mogelijk voor te bereiden op de race is het team ingedeeld in verschillende commissies. ‘’We hebben bijvoorbeeld een kledingcommissie, een sponsorcommissie en een pr-commissie. Op deze manier houd je iedereen betrokken bij het team’’, vertelt kapitein Thom.

Ter voorbereiding wordt er vooral veel gefeest. ‘’Ieder deelnemend team organiseert een feest in zijn eigen stad in aanloop naar de race toe. Vorige week heeft onze feestcommissie in samenwerking met het team van de Hogeschool Utrecht in grandcafé Lieve Lust het Utrechtse feest georganiseerd met een toepasselijk Titanic thema. Wat ons betreft was een succes.’’

Er wordt dus wel gefeest, maar niet gezeild ter voorbereiding op de race. ‘’Helaas hebben we in de voorbereiding niet de beschikking over een zeilschip. Dat zou simpelweg te veel geld kosten.’’ Tijdens de race krijgt Team UU de beschikking over de Twister, een oud visserschip dat liefst 113 jaar geleden werd gebouwd. ‘’Lang niet iedereen in ons team is een ervaren zeiler, maar dat hoeft ook niet. Er is ook een bemanning aan boord die ons begeleidt tijdens de race. Die geeft aanwijzingen over hoe we het moeten aanpakken, maar uiteindelijk moeten we wel alles zelf doen.’’

Thom is blij dat ze op de Twister mogen varen tijdens de race. ‘’Vorig jaar zeilde ons team ook op dit schip en het is behoorlijk snel. In de strijd om het Gouden Kompas, de prijs voor het team dat als eerste in Engeland arriveert eindigden we vorig jaar als tweede. De winst van het Gouden Kompas moet zeker mogelijk zijn.’’

De hoofdprijs van de race is de Challenge Cup, de prijs voor het team dat de beste tijd heeft neergezet aan het eind. De Twister is een snel schip, maar daarmee is het team niet automatisch in het voordeel. Voor het eindklassement wordt namelijk een rating gehanteerd waarin eigenschappen van de schepen als zeiloppervlak, lengte en gewicht worden meegewogen. ‘’Er zit een zware correctie op de tijd die wij gaan varen met onze boot’’, legt Thom uit.    

Het starschot wordt maandag 30 maart gegeven in de Veerhaven te Rotterdam. Vervolgens word er aangelegd in havens in België en Engeland om op zondag 5 april te eindigen in Amsterdam. Richting welke havensteden koers wordt gezet is afhankelijk van de weeromstandigheden en daarom nog niet bekend. Het evenement wordt voorafgegaan door een open dag op 29 maart.     

Advertentie