Compositietekening uit 1995 van de Utrechtse serieverkrachter

Verdachte aangehouden in zaak Utrechtse serieverkrachter

Body: 

De Utrechtse politie heeft woensdagavond een 51-jarige man uit de regio Utrecht gearresteerd. Het gaat zeer waarschijnlijk om de Utrechtse serieverkrachter die verdacht wordt van zeventien zedenmisdrijven in de omgeving van De Uithof.

De Utrechtse politie heeft woensdagavond een 51-jarige man uit de regio Utrecht gearresteerd. Het gaat zeer waarschijnlijk om de Utrechtse serieverkrachter die verdacht wordt van zeventien zedenmisdrijven in de omgeving van De Uithof.

Twintig jaar lang werd jacht gemaakt op de man die in 1995, 1996 en 2001 verantwoordelijk zou zijn geweest voor de verkrachting van zes vrouwen en elf pogingen daartoe in de omgeving van De Uithof. De man liep uiteindelijk tegen de lamp na een veroordeling voor fietsendiefstal eerder dit jaar, zo maakten politie en openbaar ministerie donderdagavond bekend tijdens een persconferentie.

Hoofdofficier Johan Bac legde uit dat nieuwe wetgeving het mogelijk maakt om veroordeelden, ook in het geval van fietsendiefstal, te dwingen dna af te geven. Het dna-profiel van de man komt overeen met het dna-materiaal dat werd gevonden na drie verkrachtingen waarvan twee in 1995 en één in 2001. In de andere zaken is er geen volledig dna-spoor aangetroffen.

De Utrechtse serieverkrachter zorgde halverwege de jaren negentig en aan het begin van deze eeuw voor grote onrust in Utrecht.  In De Uithof werden tal van voorzorgmaatregelen genomen. Zo reden er busjes van en naar het sportcentrum en werd vrouwelijke studenten en medewerkers aangeraden ´s avonds niet alleen naar huis te gaan of gebruik te maken van samenfietsinitiatieven. Uit die periode stammen de fietspoolplaatsen in De Uithof.

De man was gedurende het onderzoek twee keer in beeld van de politie. Hij behoorde tot een groep van 2600 mannen waar de politie extra naspeuringen naar deed. De man weigerde destijds vrijwillig dna af te staan en kon op basis van de onderzoeksgegevens niet als verdachte worden aangemerkt.

De man heeft nog geen bekentenis afgelegd en beroept zich op zijn zwijgrecht. Er is inmiddels huiszoeking gedaan. De verdachte zal vrijdag worden voorgeleid. Hoofdofficier Johan Bac zei tijdens de persconferentie dat de verkrachtingszaken niet verjaren. Hij durfde geen uitspraken te doen over de andere zaken.

Behalve voor fietsendiefstal werd de man eerder ook aangehouden voor een geweldsdelict. Hier volgde echter geen veroordeling op. Op dit moment doen er twintig rechercheurs onderzoek naar de man. 

De slachtoffers van de verkrachtings- en aanrandingszaken zijn door de politie voorafgaand aan de bekendmaking op de hoogte gesteld.

Facebook Twitter Whatsapp Mail