Voorstelling Spring gaat niet door in De Uithof

De dansvoorstelling Corbeaux zou op donderdag 18 mei te zien zijn op het pleintje achter het hogeschoolgebouw  aan Heidelberglaan 7. Het programmaboekje spreekt over een opzwepende voorstelling waarbij een groep vrouwen als een grote zwerm kraaien neerstrijkt op verschillende plekken in de stad. Behalve professionele dansers uit Marokko, nemen ook Utrechtse vrouwen deel aan de uitvoering. Zij zijn geselecteerd uit een aantal workshops, onder hen ook enkele Utrechtse studenten Genderstudies.

De voorstelling zou dus ook te zien zijn in de Uithof, maar is nu verplaatst naar de binnenstad. “De kans op regen is donderdag heel groot en dan hebben we een alternatieve binnenlocatie nodig. Die kon helaas niet bij het Utrecht Science Park geboden worden”, vertelt Spring communicatiemedewerker Niki de Jonge. “Daarom wijken we donderdag uit naar de Stadhuisbrug bij mooi weer en in de hal van TivoliVredenburg bij slecht weer.”

“Wij vinden het heel jammer dat het niet gelukt is om die voorstelling hier te krijgen”, zegt Nicoline Meijer van het Utrecht Science Park. “Zo’n voorstelling zorgt voor levendigheid in het gebied en past binnen het idee om vanuit het Utrecht Science Park meer verbinding te zoeken met de stad. Het idee was dat mensen die voorbij zouden lopen naar de voorstelling gingen kijken. Omdat de regenkans donderdag groot is, wilde de organisatie een alternatief binnen. Daarvoor zijn genoeg mogelijkheden, zoals het Educatorium, het Van Unnik of een hal van een hogeschoolgebouw. Maar we kregen bij de universiteit en hogeschool te horen dat ze hieraan niet wilde meewerken omdat donderdag een drukke onderwijsdag is. Wij hadden niet verwacht dat het zo moeilijk zou zijn toestemming te krijgen. Het gaat om een voorstelling van twee keer 40 minuten.”

Studenten doen actief mee aan Spring festival
Spring  is een tiendaags festival ( van 18 tot en met 27 mei) dat Utrechters wil laten kennis maken met hedendaagse theatermakers en choreografen uit 13 verschillende landen. Behalve in theaters zijn de voorstellingen ook te zien op openbare plekken.
De universiteit is op twee manieren betrokken bij het festival. Zo is er de Spring Academy waarbij 169 studenten uit binnen en buitenland deelnemen. Hier zit ook een groep studenten bij van Media & Cultuur Studies. Zij krijgen workshops, mogen achter de schermen kijken bij voorstellingen en krijgen masterclasses van choreografen en theatermakers. “Voor ons is de samenwerking met de universiteit heel belangrijk”, vertelt algemeen en artistiek directeur Rainer Hofmann. “Het is de nieuwe generatie en zo leren ze kennismaken met de praktijk.”  

Daarnaast is er in samenwerking met het Centre for Humanities een Spring Festival Fellow aangesteld die lezingen geeft en verbanden probeert te leggen tussen het theater en locatie. Dit jaar is dat Dorita Hannah. Zij is hoogleraar Interdisciplinary Architecture, Art & Design aan de Universiteit van Tasmanië en adjunct professor van Stage & Space aan de Aalto Universiteit in Finland. Ze is gespecialiseerd in theaterarchitectuur en het ontwerpen van culturele locaties en publieke ruimtes. Ze zal de hoofdspreker zijn van het City Symposium op 19 mei en geeft inleidingen bij de activiteiten van de Spring Academy.
 

 

Tags: dans | media

Advertentie