Een van de Utrechtse inzendingen

Zes UU-onderzoekers doen mee aan filmwedstrijd Bessensap

Body: 

Zes onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen mee aan de filmwedstrijd van NWO Bessensap 2013. Over vissen en pijn, proefdieren, zenuwcellen, moedertaal en zonnecellen (2X).

Zes onderzoekers van de Universiteit Utrecht doen mee aan de filmwedstrijd van NWO Bessensap 2013. Over vissen en pijn, proefdieren, zenuwcellen, moedertaal en zonnecellen (2X).

Bessensap is het jaarlijkse evenement van onderzoekfinancier NWO, waar onderzoekers, voorlichters en journalisten elkaar ontmoeten. Het programma is nog niet helemaal bekend maar gebruikelijk is dat onderzoekers hun onderzoeksresultaten, ontdekkingen en oplossingen presenteren en journalisten onderzoekers een kijkje in de nieuwskeuken geven. Ook wordt op deze dag bekend gemaakt wie de Spinozapremies hebben gewonnen. Dit jaar heeft de organisatie voor het eerst een filmwedstrijd uitgeschreven, omdat – zo zegt de organisatie – bewegend beeld een steeds belangrijkere rol speelt in educatie, informatievoorziening, actualiteit en sociale media.

In totaal hebben 41 wetenschappers een kort filmpje of animatie ingestuurd waarin zij hun onderzoekidee voordragen voor verfilming door een echte filmmaker of animator – de hoofdprijs. De filmpjes staan op YouTube. Kijkers kunnen één of meerdere filmpjes ‘liken’. De vijf onderzoekers met de meeste stemmen winnen. Stemmen moeten voor 23 maart 2013 worden uitgebracht.

De zes Utrechtse wetenschappers zijn:

  • Bernice Bovenkerk met Kunnen vissen pijn ervaren (Wijsbegeerte)
  • Mohan Akshatha met Quantum dot solar cell (Natuur- en Sterrenkunde)
  • Peter van Meer met Nieuwe aanpak proefdieronderzoek (Farmacie)
  • Brigitta Keij met Hoeveel hebben baby’s geleerd van hun moedertaal (Geesteswetenschappen)
  •  
  • Josta Kevenaar met Actief transport in zenuwcellen (Biologie)
  • Lourens van Dijk met Efficiëntere zonnecellen (Natuur- en Sterrenkunde)

 

Bessensap is dit jaar op 10 juni in het Museon in Den Haag.

 

 

Facebook Twitter Whatsapp Mail