Sportcentrum Olympos blijft duur

Body: 

Sporten op Olympos is dit jaar goedkoper geworden. Maar volgens Aardwetenschappenstudent Geert Franken zijn sportende studenten nog steeds veel geld kwijt.

Sporten op Olympos is dit jaar goedkoper geworden. Maar volgens Aardwetenschappenstudent Geert Franken zijn sportende studenten nog steeds veel geld kwijt.

Het sportcentrum Olympos heeft dit collegejaar de prijzen voor veel abonnementen verlaagd. Je zou misschien denken dat het sportcentrum Olympos er nu eindelijk in is geslaagd om de eerste plaats op de officieuze ranglijst van ‘prijzigste universitaire sportcentra van Nederland’ over te dragen. Niets is minder waar.

Al jaren beklagen sportende studenten zich over de hoge tarieven die sportcentrum Olympos hanteert. Zo bleek uit een rapport uit 2010 dat studenten bij Olympos meer geld kwijt zijn dan bij andere universitaire sportcentra in Nederland.

Om de verschillen tussen universitaire sportcentra in Nederland in kaart te brengen, heb ik de tarieven voor een ‘12 maanden onbeperkt fitness abonnement’ nog eens op een rijtje gezet.

In Utrecht betaal je nu 186 euro (was voor de prijsverlaging 227 euro). Aan de VU en in Delft lijk je als student duurder uit te zijn. Je betaalt daar respectievelijk 199 en 206 euro. Maar: bij deze twee universiteiten schaffen studenten voor deze prijs een sportkaart aan waarmee ze naast fitness ook andere sporten kunnen beoefenen zonder een meerprijs te betalen.

Olympos biedt wel combinatie-abonnementen van fitness en andere sporten, maar vraagt daarvoor een hoger bedrag dan de VU en Delft vragen voor hun generieke sportkaarten.

Het systeem van de VU en Delft wordt in feite door alle universiteiten gehanteerd. En dan vallen de prijsverschillen pas echt op: Groningen: 117 euro, Wageningen: 71 euro, Nijmegen: 94 euro, Leiden: 130 euro, Maastricht: 146 euro, Tilburg: 112 euro, Eindhoven: 80 euro, Enschede: 150 euro, Rotterdam: 148 euro.

Duidelijk is dat Nijmegen en Wageningen verreweg de goedkoopste universiteiten zijn voor studenten die graag sporten. Het universitair sportcentrum in Wageningen is voor een jaar onbeperkt fitnessen maar liefst 2,5 keer zo goedkoop (!), en dan mag je dus ook nog allerlei andere sporten er gratis bijdoen. Olympos is als universitair sportcentrum dan ook nauwelijks goedkoper voor studenten dan normale fitnesscentra.

In afwachting op de uitkomst van de overnamegesprekken tussen de UU en Olympos is het hopen op nog verdere prijsdalingen van de tarieven van Olympos. Het is tenslotte apart dat Utrecht, bij uitstek de studentenstad van Nederland, een universitair sportcentrum heeft dat studentonwaardige tarieven hanteert.

advertentie

Facebook Twitter Whatsapp Mail